Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Στις 25 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής

Και έχουμε την ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, όπως αυτή αναδείχτηκε μέσα από την διπλή εκλογική μάχη της 2ης Ιουνίου για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Αν και η αλήθεια είναι ότι έως και την 25η Αυγούστου, ημέρα που όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπάρχει μία εκκρεμότητα. Κι αυτή προέκυψε από τις τελευταίες αλλαγές (τροπολογίες) στον πάλαι ποτέ .. Κλεισθένη. Η εκκρεμότητα έχει να κάνει με την Εκλογική Περιφέρεια Σχοινούσας όπου με βάση τις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ης Ιουνίου, η έδρα πήγε στην παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» (βλ Νίκος Νομικός), όμως με βάση τις αλλαγές, από τη παράταξη του κου Λιανού θα έχουμε αντιδήμαρχο… Οπότε αναμένουμε

Όπως αναφέραμε, ο νυν αντιδήμαρχος και επόμενος Δήμαρχος κος Δημήτρης Λιανός στη διάρκεια του συμβουλίου και σε ερώτηση που έγινε από τον Βασίλη Βρούτση (επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας» εάν «αυτό το συμβούλιο είναι το τελευταίο επί θητείας Μανώλη Μαργαρίτη», ο κος Μαυρομάτης, από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «έως τις 31 Αυγούστου είναι η θητεία του παρόντος Συμβουλίου» και ο κος Λιανός πρόσθεσε « τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την επίσημη πρόσκληση για το που και πότε, η πρώτη ενημέρωση είναι ότι στο «Ιακ. Καμπανέλλης» στις 25 Αυγούστου, στις 11 το πρωί θα έχουμε την ορκωμοσία»…

Τροπολογία για το χώρο εκδήλωσης

Να σημειώσουμε τέλος, ότι είχαμε τροπολογία χθες ακόμη και για το χώρο που μπορεί να γίνει η ορκωμοσία.. Τι αναφέρει; «Σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.52 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το αρ.40 του Κλεισθένη, «ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι Κοινότητας και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: “Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου”». Μέχρι χθες, η παρ.2 του ίδιου άρθρου αρ.2 του ν.3852/2010 όριζε πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Δήμαρχο.

Με τη χθεσινή Τροπολογία συμπληρώθηκε η ανωτέρω διάταξη, ώστε η ορκωμοσία να μπορεί επιπροσθέτως να γίνει « ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ». Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην ορκωμοσία, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος εκείνος δημόσιος χώρος, ώστε να μπορούν -κατά το δυνατόν- περισσότεροι πολίτες να παρακολουθήσουν την εν λόγω διαδικασία.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη ρύθμιση ψηφίστηκε και για την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων. Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε η παρ.2 του αρ.154 του ν.3852/2010 και πλέον ορίζει πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα της Περιφέρειας ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων της έδρας της Περιφέρειας, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Περιφερειάρχη.