Νάξος – Κόρωνος: Ετσι θα γίνει η ορεινή Νάξος χώρος υψηλής επισκεψιμότητας

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Κωνσταντάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου Νάξου, δεν κάθεται σε ησυχία. Και συχνά πυκνά, καταθέτει τις σκέψεις του, τις προτάσεις του με στόχο την  - όπως πιστεύει και επιθυμεί – αναβάθμιση όχι μόνο του χωριού του αλλά του συνόλου της Ορεινής Νάξου… Είτε με προτάσεις προς το Δήμο που έχουν σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές και την βελτίωσή τους (βλ δρόμος προς Λυώνα ή δημιουργία νέου δρόμου μέσω Κεραμωτής προς τη Χώρα), είτε με ανοιχτές επιστολές σε βουλευτές και υπουργούς για ανάλογα ζητήματα.

Αυτές τις ημέρες, το θέμα του σμυριγλιού κλέβει τη παράσταση. Κι ενόψει των εξελίξεων, ο κος Κωνσταντάκης αποδεχόμενος ουσιαστικά τη πρόκληση από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για κατάθεση συνολικής πρότασης, αρπάζει την ευκαιρία και καταθέτει ανοιχτή επιστολή προς  τα  Υπουργεία Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Αθλητισμού & Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα την αποκατάσταση τεσσάρων σημείων αναφοράς όμως μόνο της Κορώνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής…  Ποιες είναι οι δράσεις; Η βελτίωση και αποκατάσταση του Εναέριου, των σταθμών σε Πηγή – Στραβολαγκάδα, η  Ολοκλήρωση (επιτέλους) του Μουσείου Σμύριδας- Εναερίου στη θέση Σαραντάρα και βέβαια η δυνατότητα μετάβασης και επίσκεψης στα ορυχεία.  Κινήσεις που όπως πιστεύει ο κος Κωνσταντάκης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομία της Ορεινής Νάξου..

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή που έφυγε χθες Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τη Κόρωνο προς τα παραπάνω υπουργεία, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Κυκλάδων, τον Επαρχο Νάξου και βέβαια το Δήμο…

«Αξιότιμοι, κύριοι υπουργοί και κύριε περιφερειάρχη, έχουμε την τιμή να απευθυνόμαστε σε σας για σπουδαία και μοναδικά έργα μεγάλης κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας και ωφέλειας:

Στο να γίνει αποκατάσταση των ζημιών του εναερίου και αυτών που προκλήθηκαν την βραδιά της φωτιάς 25/7/2019 και από τις οποίες βρίσκεται πεσμένο συρματόσχοινο σε τρεις αυτοκινητόδρομους και υπάρχει επικινδυνότητα για την ζωή των πολιτών, αλλά και για τις πάμπολλες  ζημιές που προϋπήρχαν ( ειδικά στην περιοχή Κορώνου ) και μάλιστα από δεκαετίες  που δυστυχώς η πολιτεία δεν φρόντισε να τις αποκαταστήσει!

Όπως σας αναφέρουμε παραπάνω το όφελος θα είναι διπλό: Πρώτον θα αναστηλωθεί ο εναέριος ένα μνημείο πανελλαδικού κύρους και μοναδικό στην Ελληνική επικράτεια! Δεύτερον μαζί με την ολοκλήρωση των έργων: Μουσείου Σμύριδας – Εναερίου και το Βιομηχανικό Πάρκο της Στραβολαγκάδας , θα δώσουν μία οικονομική πνοή σε όλη την ορεινή Νάξο αλλά και σε όλο το νησί διότι όπως καταλαβαίνετε θα γίνουν μνημειακοί χώροι μεγάλης επισκεψιμότητας.

Σας θέτουμε υπόψη σας ότι ο σταθμός Στραβολαγκάδας και το Μουσείο Σμύριδας – Εναερίου έχουν μελέτες, ήτανε στο πρόγραμμα Leader, είναι σχεδόν τελειωμένα! Όσο αφορά τα επισκέψιμα ορυχεία, εδώ στην Κόρωνο  έχουμε στοές στερεές, εμπλουτισμένες από βαγόνια, μύλους, γρανάζια, που είναι και προσβάσιμες…»