Νάξος – Σμυριδικό: Το «σύνθετο» πρόβλημα και η Γενική Συνέλευση

Σμυριδικό.. Και πάμε στα …φρέσκα κουλούρια. Μέσα από την ανακοίνωση του συνδέσμου των σμυριδεργατών (φέρει την υπογραφή του προέδρου Νίκου Κουμερτά) που μας ενημερώνει για την σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση. Και ενδεχομένως να είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών.. Με το κράτος να έχει στυλώσει τα πόδια και να ζητάει για 2η χρονιά… διαλογή και όχι εξόρυξη, να απουσιάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί από την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και κάθε φορά να φέρνουν στο προσκήνιο θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το άνοιγμα των ορυχείων, είναι ξεκάθαρος ο δρόμος…

Τι αναφέρει η πρόσκληση; «Απευθυνόμενη προς όλους τους σμυριδεργάτες, αλλά και στους φορείς του νησιού μας, σας γνωρίζουμε ότι αύριο 28/6/2020 ημέρα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. θα έχουμε συνέλευση στο Οικομουσείο της Κορώνου, με δύο θέματα:

Α) Για να ενημερωθείτε από την επιτροπή που πήγε στο υπουργείο Περιβάλλοντος& Ενέργειας για θέματα σμύριδας και δεύτερον να αποφασίσουμε με βάση τα νέα δεδομένα, ποια θα είναι η στάση μας στο άμεσο μέλλον».

Μονογυιού: Ευχαριστώ το υπουργείο

Παρούσα στην συγκέντρωση της Παρασκευής (26/06) που έγινε στην Αθήνα, ήταν η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού… Και η οποία στην δική της εισήγηση προς τους αρμόδιους φορείς, αφού τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, τόνισε ότι «αυτό το σύνθετο πρόβλημα που ταλανίζει τους εργαζόμενους της σμύριδας πρέπει να λυθεί και θα λυθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εξασφαλισμένη η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ενημέρωση μέσω δελτίο Τύπου από την κα Μονογυιού

«Την Παρασκευή 26 Ιουνίου η Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε σε συνάντηση των εκπροσώπων σμυριδεργατών Νάξου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ασφάλιση και το σμυριδεργατικό δικαίωμα των εργαζομένων. Στη συνάντηση που διεξήχθη σε θερμό κλίμα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, η Διευθύντρια ΣΕΝΕ του Υπουργείου Ελευθεριάδου Σ., ο Πρόεδρος της κοινότητας Κορώνου Κωνσταντάκης Ιωάννης και εκπρόσωποι εργαζομένων σμυριδεργατών Νάξου.

Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, από τα στελέχη του Υπουργείου τα εξής: Το μέλλον για τη Νάξο είναι η ολική ανάπτυξη της περιοχής με εκμετάλλευση των ορυχείων που είναι επισκέψιμα. Τα ορυχεία για λόγους ασφαλείας, όπως αποφάσισε και έκρινε το Υπουργείο, δεν θα ανοίξουν για φέτος αλλά θα γίνουν εργασίες διαλογής και μεταφοράς με αποτέλεσμα να πάρουν όλα τα ένσημα που δικαιούνται για φέτος οι εργαζόμενοι. Σε σχέση με τα υπερβάλλοντα ένσημα του 2019 θα γίνουν προσπάθειες ώστε να καταβληθούν σε όλους. Για το χώρο των ορυχείων θα γίνει μελέτη σκοπιμότητας για βιώσιμη ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων της σμύριδας με κοινωνικό πρόσημο και τουριστική αξιοποίηση σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου, τους εργαζόμενους και τοπικούς φορείς.

Η κυρία Μονογιυού στη τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για τις προσπάθειες του Υπουργείο ώστε να λυθούν αρκετά προβλήματα και ανέφερε ότι αυτό το σύνθετο πρόβλημα που ταλανίζει τους εργαζόμενους της σμύριδας πρέπει να λυθεί και θα λυθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εξασφαλισμένη η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Επίσης, η κ. Μονογιυού ανέφερε ότι για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα κατέθεσε αναφορά τις 27/05/2020 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσω της ιστοσελίδας naxospress.gr