Νησίδα Μουσείων, το «ευχαριστώ» του Δημάρχου κου Μαργαρίτη

Η Νάξος βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτιστικών δράσεων μετά την υπογραφή του Περιφεριάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Χατζημάρκου να βρει την χρηματοδότηση για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών… Να αναβαθμιστεί η καστρόπολη της Νάξου μέσα από την ανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου… Και αυτό θα γίνει με την δημιουργία του έργου «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου». Ενός έργου που έχει προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και εάν όλα πάνε καλά θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2021…. Και θα είναι ένα μοναδικό ανοιχτό μουσείο που αντίστοιχό του δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εξέδωσε δελτίο Τύπου με θέμα «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» με τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη να ευχαριστεί δημόσια τόσο τον Δημήτρη Αθανασούλη ως προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, όσο και τον Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που έβαλε άλλωστε και την υπογραφή…

Ας δούμε τι αναφέρει…

«Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου της Νάξου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για το έργο «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο στοχεύει στη μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας το νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των υποδομών τους.

Με το αυτό το έργο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και στους ερευνητές. Τα επιλεχθέντα κτήρια θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.

Χαιρετίζοντας την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για τον καθοριστικό ρόλο του στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος οραματίστηκε την ανάδειξη και αναβάθμιση του Κάστρου και των μουσείων του και κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την υπογραφή της ένταξης του έργου και την εξασφάλιση στο σύνολο της χρηματοδότησής του με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής: «Ως Νάξιοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Αθανασούλη, αλλά και στον κ. Χατζημάρκο, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ένταξη του σπουδαίου αυτού έργου. Η αγαστή συνεργασία και η αγάπη τους για την πολιτισμική μας κληρονομιά επισφραγίζονται με τις προσπάθειες, την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».