ΠΝΑΙ - Χατζημάρκος κατά Υπουργείου Τουρισμού: "Είμαστε η ‘λευκή’ Περιφέρεια στην Ευρώπη στον κορωνοϊό και μας κατέταξαν στην πιο χαμηλή θέση!"

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πορείας στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και έντονα δυσαρεστημένος από την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να υποβαθμίσει την Περιφέρεια στην τρίτη κατηγορία, ενώ ήταν η μοναδική στην Ελλάδα με ελάχιστα κρούσματα και καμία απώλεια ζωής, εμφανίσθηκε χτες στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου (μετά από τρεις μήνες) ‘διά ζώσης’, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ δόθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου και όχι όπως γίνεται συνήθως στο γραφείο του περιφερειάρχη για λόγους προστασίας, τηρώντας και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον μίλησε για τον Τουρισμό, την νομική κατάληξη της υπόθεσης με τα LED, την νέα γέφυρα στο Χαράκι αλλά και το ‘παράδοξο’ με τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στην Ρόδο σε περίοδο ολοκληρωτικού… lockdown!

Αποτίμηση της κρίσης του Κορωνοϊού 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε τα εξής: «Η α’ φάση –γιατί έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας- αυτής της πανδημίας, μας βρίσκει με θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να δίνουν το έναυσμα για κάτι άλλο και ενώ η Ελλάδα διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες τοποθετήθηκε σε πάρα πολύ τιμητική θέση η ίδια, όπως και τα νησιά μας. Είμαστε σταθερά στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη (σε κρούσματα και θανάτους). Η ΠΝΑι έχει μόνον 10 κρούσματα και ΚΑΝΕΝΑΝ θάνατο. Κι ενώ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους άλλους, παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο νομίζει πως βρισκόμαστε σε μια χώρα, όπου το σύστημα υγείας δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση και πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι! Τελικά, ο δημόσιος διάλογος είναι εξαιρετικά νοσηρός…» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός πως ενώ η χώρα και κυρίως η ΠΝΑι κατέγραψε μεγάλες νίκες, ‘κάποιοι’ συνεχίζουν να αποσιωπούν την αλήθεια με συνέπεια να δυσφημούν ‘τον ίδιο τους τον τόπο’. «Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη όλης της κοινωνίας αλλά κάποιοι επιμένουν να μην θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια. Αυτοί είμαστε, τελικά. Η πρώτη περίοδος πέρασε. Η επόμενη είναι μια μάχη που επίσης η κοινωνία θέλει να κερδίσει. Τελικά, σε αυτό τον τόπο καμία καλή πράξη δεν θα περάσει ατιμώρητη!!! Δεν έχω καμία διάθεση να συμμετέχω σε ένα θέατρο σκιών. Από αυτή την κρίση, είναι γεγονός πως βγήκαμε νικητές –όλοι μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Τι περιμένουμε για τον τουρισμό 

Αναφερόμενος στον Τουρισμό και τι πρέπει να περιμένουμε φέτος, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός: «Η ζωή δεν σταματά. Υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα. Αυτή η νίκη θα είναι εκεί όπου θα πατήσουμε για την επόμενη μέρα ειδικά για την ΠΝΑι που έχει πλέον μια βαριά κληρονομιά με τα καλύτερα υγειονομικά στοιχεία. Συζητάμε για Τουρισμό διότι ήμασταν πρωταθλητές.
Τι περιμένουμε τώρα: Περιμένουμε ένα υψηλό μερίδιο αγοράς στην όποια αγορά έχει πλέον διαμορφωθεί από την κρίση. Κι αυτό γιατί κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν φέτος –το μέγεθος της αγοράς. Όποιο κι αν είναι αυτό το μέγεθος της αγοράς, εμείς διεκδικούμε ένα υψηλό μερίδιο».
Διαβεβαίωσε πάντως, πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το Νότιο Αιγαίο ενώ οι πραγματικοί σύμμαχοι είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι τουρ οπερέιτορς και τα τουριστικά γραφεία. «Είμαστε όλοι σε αμηχανία. Μιλάω καθημερινά με όλους τους εκπροσώπους του τουρισμού. Κανένας δεν είναι σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα γίνει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν κατ’ αρχήν οι διεθνείς πτήσεις. Και φυσικά, πρέπει να ανοίξει η αγορά για να δούμε αν θα μιλάμε για τουρισμό. Το πλάνο της ΠΝΑι για τον Τουρισμό εφεξής δεν είναι οριζόντιες αποφάσεις αλλά χώρα – χώρα. Δηλαδή, πάμε στοχευμένα. Και όλοι είναι έτοιμοι. Έχουμε ήδη μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλους στον τουρισμό και προχωράμε με νέα πλάνα».

Σκληρή επίθεση κατά του Υπουργείου Τουρίσμου 

Αναφερόμενος στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού να υποβιβάσει την ΠΝΑι, ο περιφερειάρχης μίλησε με σκληρά λόγια εκφράζοντας την λύπη του ενώ προειδοποίησε ότι ‘θα απαντηθούν όλα’: «Δεν μπορώ να μην εκφράσω την δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση, την θλίψη μου για τον ερασιτεχνισμό του υπ. Τουρισμού για την κατηγοριοποίηση της ΠΝΑι. Είμαστε πρωταθλητές στην κρίση και μας κατέταξε σε μια θέση που δεν θα έπρεπε. ΝΤΡΟΠΗ. Φιλοξενία και Κίνδυνος, δεν πάνε μαζί. Είμαστε η ‘λευκή’ Περιφέρεια στην Ευρώπη στον κορωνοϊό και μας κατέταξαν στην πιο χαμηλή θέση! Όλα θα απαντηθούν αλλά με ψυχραιμία! Ατυχής, ατυχέστατη η διαχείριση από το υπ. Τουρισμού. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και θα συνεχίσουμε την δουλειά….» ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προσπάθειες που έγιναν από την ΠΝΑι για την προμήθεια εξοπλισμού, την ενίσχυση των Νοσοκομείων και Κ.Υ. την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τους σταθμούς μοριακού ελέγχου κ.λπ.
Επιπλέον ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να έρθει στην Ρόδο για να συζητηθούν τα θέματα και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Η απόφαση για τα LED

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο με τις μηνύσεις σε βάρος του, οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο για τον διαγωνισμό των LED (το οποίο αποκάλυψε η «δ») ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Είναι εδώ και 2-3 χρόνια που ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της Περιφερειακής Αρχής, στοχοποιήθηκε από μια μεγάλη ομάδα (είχε μέσα πολιτικούς, εργολάβους, δημοσιογράφους) που είχαν συμφωνήσει και για τους στόχους –είχαν μια χημεία μεταξύ τους. Αυτή η μεγάλη ‘παρέα’ βγήκε με ένα σύνθημα να προβάλει την λατρεία της στην διαφάνεια και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Αλλά δεν τους έφτανε. Με μια πολύ οργανωμένη εκστρατεία σπίλωσης, επιτέθηκαν στα μέλη της Ο.Ε. σε στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων… Όλοι έχουν ονόματα. Πάτησαν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους επιτέθηκαν με χυδαιότητα ενώ ο στόχος ήμουν, εγώ! Επί δύο χρόνια, πρωτοσέλιδα από ‘αντικειμενικά ΜΜΕ’, τρεις δικογραφίες, μάρτυρες κατηγορίας, φάκελοι, εξετάσεις, καταθέσεις… Δύο εισαγγελείς, το έκλεισαν. Όχι επειδή παρεγράφη. Αλλά επειδή ΔΕΝ βρήκαν ΚΑΜΙΑ αξιόποινη πράξη. Για δύο χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πάλευαν για τα αυτονόητα. Αν δει κανείς την σύνθεση της ‘παρέας’ θα καταλάβει τα κίνητρά της. Περιμένω, τουλάχιστον να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για όλους αυτούς τους τόνους λάσπης που έχουν πετάξει…»

Η γέφυρα στο Χαράκι και τα τροχαία ατυχήματα 

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με την γέφυρα στο Χαράκι εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης: «Μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε παρεμβάσεις. Όλα αυτά έγιναν αυτή την περίοδο της καραντίνας επειδή κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν σκληρά».
Ειδική αναφορά (εκφράζοντας την έκπληξή του!) έκανε ο κ. Χατζημάρκος για τον μεγάλο αριθμό σε τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στην Ρόδο κατά την διάρκεια του ολοκληρωτικού… lockdown, τονίζοντας: «Δεν έχω λόγια να το σχολιάσω! Τις ημέρες που ήταν αφόρητα μικρή η κυκλοφορία με άδειους δρόμους, ο αριθμός των τροχαίων ήταν αδιανόητος! Φτάνει και το παραμύθι με τις λακκούβες… Ποια λακκούβα φταίει στον άδειο δρόμο; Εμείς χάσαμε πέντε στύλους και εκατοντάδες μέτρα από στηθαία! Φτάνει η αστειότητα σε αυτό τον τόπο. Να βγει και η Τροχαία επιτέλους! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα!»

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Δημοκρατική"