Τήλος: Ο Δήμος ζήτησε να μην πλησιάζει κανείς (με το πλοίο) στο νησί

Εδώ και αρκετές ημέρες στα Δωδεκάνησα έχουμε δύο κρούσματα κορωνοϊού... Ενα στην Κάρπαθο κι έναν στην Ρόδο. Μοιραία, οι κάτοικοι των μικρότερων νησιών όπως αυτό της Τήλου, νιώθουν αβεβαιότητα και με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις πολιτών συνεχίζονται παρά τις ενημερώσεις από τους αρμόδιους φορείς.. Και νιώθουν αβεβαιότητα λόγω της αδυναμίας υποστήριξης από το υγειονομικό σύστημα των νησιών.. Και μιλάμε για την Τήλο, όπου το 80% των μόνιμων κατοίκων (περίπου 350) είναι άνω των 60 ετών.. Και έχει έναν γιατρό - οπλίτη και δύο νοσηλεύτριες για την κάλυψη των αναγκών... 

Αυτό έκανε πριν από μερικές ημέρες τις τοπικές αρχές, υπό την Δήμαρχο Μαρία Καμμά, να ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, την πλήρη απαγόρευση εισόδου στο νησί ατόμων, πέραν από τα εμπορεύματα. Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Και σήμερα, οι παροτρύνσεις πάνε στην άκρη (σ.σ. υπάρχει και η περίπωση της Ικαρίας άλλωστε σε εξέλιξη)... Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου πήρε την μεγάλη απόφαση: Εισηγείται προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού ώστε ουσιαστικά να τεθεί σε καραντίνα υπό το φόβο της εξάπλωσης της νόσου.
 Επιπλέον, ο δήμος Τήλου ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας. Στην περίπτωση δε, που δεν τηρείται το μέτρο θα πρέπει να επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή της Δημάρχου Μαρία Καμμά αναφέρει: 

Αξιότιμοι κύριοι ,

Θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε την απόφαση που έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου με θέμα την αυστηρή απαγόρευση ακτοπλοϊκής μετάβασης στο νησί της Τήλου.

Κύριοι,
Η Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του νησιού μας σας παρακαλούνε να αφουγκραστείτε την αγωνία των νησιωτών. Τα μικρά νησιά μας κρατάνε την σημαία της πατρίδος ψηλά καθημερινά. Η πανδημία που χτύπησε ολόκληρο τον πλανήτη γονατίζει καθημερινά ολόκληρα κράτη. Μην την αφήσετε να γονατίσει τα μικρά νησιά μας. Εδώ στην ακριτική Τήλο το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της ανήκει στις ευπαθείς ομάδες –υπερήλικες. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πιθανό κρούσμα στο νησί μας, με έναν ανειδίκευτο γιατρό και μια νοσηλεύτρια. Αλλά δεν είναι μόνο οι υπερήλικες, είναι και τα 70 παιδιά μας τα οποία μπορεί στα μάτια σας να φαντάζουν λίγα αλλά για μας είναι το μέλλον του τόπου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω σαν δημοτική αρχή αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην λήψη των επιπλέον μέτρων που αναφέρονται στην απόφαση και τα οποία ΠΡΕΠΕΙ η Πολιτεία να σεβαστεί και να θεσμοθετήσει.
Με τα μέτρα πού έχει λάβει η πολιτεία εδώ και σχεδόν 10 ημέρες , στο νησί μας δεν έχει εμφανισθεί ακόμη κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού. Να γνωρίζετε ότι όποιο κρούσμα εμφανισθεί από εδώ και πέρα θα προέρχεται από επισκέπτη ή από κάποιον που ‘δηλώνει μόνιμος κάτοικος’ στην φορολογική του δήλωση αλλά μένει τους περισσότερους μήνες του χρόνου εκτός νησιού.

Κύριοι ,
Το θέμα για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Αφουγκραστείτε την αγωνία μας. Η στάση μας είναι στάση ευθύνης προς τους πολίτες του νησιού μας. Προστατέψτε τα νησιά μας".