Τήνος: Πορεία διαμαρτυρίας και ηχηρό "Οχι" στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Και η αντίδραση των κατοίκων της Τήνου καλά κρατεί απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης αιολικού Πάρκου... Και σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας προς τον χώρο που γίνονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Με πανό που αναγράφει "Η Τήνος φωνάζει ΟΧΙ" δηλώνεται για ακόμα μια φορά η πλήρη αντίθεση των πολιτών προς την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην πορεία ήταν ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, η Έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου, η Αντιδήμαρχος, Ευγενία Αλοιμόνου, δημοτικοί - τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Μάλιστα από την περασμένη Δευτέρα (04/11) όταν και είχαμε μία ακόμη συνάντηση στο Δημαρχείο Τήνου για την εντατικοποίηση των δράσεων κόντρα στην επιθυμία της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το project "Αιολικό Πάρκο" σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Τήνου, εκδόθηκε και ψήφισμα που αναφέρει τι έχει συμβεί έως τώρα και την καθολική προσπάθεια των κατοίκων της Τήνου να μην δεχτούν αυτή την ... εισβολή 

"Τον Οκτώβριο του 2017 μάθαμε τυχαία ότι θα ξεκινούσαν από την εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» εργασίες για εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στην θέση «Πράσα» Υστερνίων Τήνου, ενώ εκκρεμούσαν προσφυγές του Δήμου Τήνου που βασιζόταν σε αυτό που νομίζαμε ότι ήταν πραγματικά ελαττώματα της αδειοδοτικής διαδικασίας, δηλαδή: α) την έκταση του γεωτεμαχίου του σκοπούμενου έργου, β) την πασιφανώς παράνομη και, τότε, μη βατή διάνοιξη που προσπαθούσε να «βελτιωθεί» και να βαφτιστεί «υφιστάμενηοδοποιία» και γ) το ότι αυτή η παράνομη διάνοιξη περνούσε μέσα από και στην ουσία καταπατούσε περιφραγμένες ιδιοκτησίες και την Δημοτική έκταση.

Από τον Οκτώβριου του 2017 μέχρι σήμερα είδαμε να εκδίδονταιαποφάσεις που έλεγαν ότι ο Δήμος Τήνου «είχε χάσει την νομή» όταν όλοι ξέρουμεότι οι Δήμοι είναι σαν το Δημόσιο και δεν μπορούν να χάσουν τη νομή τους σε εκτάσεις που τους ανήκουν. Είδαμε να διαπράττεταιεκ νέου διατάραξη της νομής του Δήμου, ότανδήθεν «άγνωστοι» παραβίασαν την περίφραξη της ιδιοκτησίας του Δήμου, αμέσως μόλις η Εταιρεία ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2019.Είδαμε την παράνομη διάνοιξη να βαφτίζεται «συνοδό έργο» κατόπιν εορτής. Είδαμε την Δασική Υπηρεσία Σύρου (την ίδια Υπηρεσία που κάθεται πάνω σε αιτήσεις πολιτών μερικούς μήνες) να βγάζει μεταμεσονύκτια πράξη χαρακτηρισμούτης έκτασης στην οποία έχει γίνει η παράνομη διάνοιξη, την παραμονή του δικαστηρίου των ασφαλιστικών μέτρων νομής που άσκησε ο Δήμος Τήνου κατά της Εταιρείας,χαρακτηρίζοντάς την ως «χορτολιβαδική» και κατ’ αυτήν Δημόσια, όταν ξέρουν οι πάντες ότι δεν υπάρχει τεκμήριο του Δημοσίου στην Τήνο και στις Κυκλάδες, και κυρίως ότι ο Δήμος Τήνου έχει τίτλο του 1938 για την ιδιοκτησία του. Φυσικά, η Δασική Υπηρεσία ήταν απούσα όταν έγινε η διατάραξη του «χορτολίβαδου»το 1997 μιας και η ίδια σε Γνωμοδότησή της αναφέρει ότι πριν από τη χρονιά αυτή κανένας «χωματόδρομος» δεν υπήρχε στην περιοχή.Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά έχει η Δασική Υπηρεσία;Είδαμε το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων να πιθανολογεί ότι η διάνοιξη του επίμαχου δρόμου έγινε από την Νομαρχία Κυκλάδων, όταν ξέρουμε και το έχουμε και γραπτώς(από την ίδια την νυν Περιφέρεια και πρώην Νομαρχία)ότι ουδεμία ανάμειξη είχε ή έχει με αυτήν την διάνοιξη. Όταν, επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου ότι ούτε αυτός έχει διανοίξει τον επίμαχο δήθεν «δρόμο».

Ο Δήμος Τήνου έχει καταθέσει τακτική Αγωγή Νομής κατά της Εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.», αλλά μέχρι να δικαστεί και να βγει η απόφαση, η εν λόγω εταιρία θα δημιουργήσει τετελεσμένα, κάτι που θεωρούμε άδικο και απαράδεκτο για την δημοτική περιουσία και άρα για την κοινή περιουσία όλων των Τηνιακών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να σταματήσει κάθε εργασία που αφορά δίοδο μέσα από την παράνομη διάνοιξη εντός της έκτασης που ανήκει στο Δήμο Τήνου και κατ’ επέκταση σε όλους του πολίτες του και καλούμε όλο τον Τηνιακό λαό να σταθεί συμμέτοχος στον αγώνα μας για την προάσπιση της Δημοτικής περιουσίας και της μοναδικού αισθητικού κάλλους φυσιογνωμίας του «χειροποίητου» νησιού μας".