Β Αιγαίο: Μαξίμου καλεί αιρετούς των νησιών για εξεύρεση λύσης

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Είπε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα». Επισήμανε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Μηταράκης: τέσσερα fake news στους νησιώτες 

 Νωρίτερα, ο Νότης Μηταράκης - υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου -  μιλώντας στο ραδιοφωνο "ΣΚΑΙ 100,3" είχε μιλήσει για τέσσερα «κραυγαλέα fake news» που διακινούνται στα νησιά και δημιουργούν προβλήματα στη λύση του ζητήματος των κλειστών δομών και την διαχείριση των μεταναστών...  Ποια είναι αυτά; "Το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες", "η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων", "η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών" και "η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα".

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους. Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως είπε, το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. «Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες. Κι όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου» σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Σχολιάζοντας το «το τρίτο fake news που κυκλοφορεί» κι αφορά το κλείσιμο των κλειστών δομών, υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι» είπε.

Αναφερόμενος στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα», ο υπουργός δήλωσε πως «είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης απηύθυνε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. «Το τεράστιο μου άγχος είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως τόνισε, οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν και εντός του Απριλίου θα γίνει εκκένωση των δομών από όσους δεν δικαιούνται δικαίωμα φιλοξενίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ