Απέναντι στην συγγραφέα

Οι μαθητές του Γυμνασίου Τραγαίας καθημερινά μας εκπλήσουν ευχάριστα μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα αφήνοντας μάλιστα τις καλύτερες εντυπώσεις και τον θαυμασμό όλων μας για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει την τρέχουσα σχολική περίοδο με την καθοδήγηση πάντα των καθηγητών – τριών τους… Και έχουμε την αίσθηση ότι την προσεχή Παρασκευή (08/04) ίσως να έχουμε το αποκορύφωμα των δράσεων…

Τι θέλουμε να πούμε; Η απάντηση μέσα από την σχετική ενημέρωση του Γυμνασίου Τραγαίας « Στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Τραγαίας θα παρευρεθεί η συγγραφέας κ. Μαρία Παπαγιάννη, που έχει προσκληθεί από την Α΄ Τάξη του σχολείου μας, για να συζητήσουν τα παιδιά μαζί της το βιβλίο της "Το Δέντρο το Μονάχο" και να της παρουσιάσουν τις εργασίες που έχουν εκπονήσει πάνω σε αυτό το διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου». Δεν είναι τιμή για κάθε μαθητή να συζητάει την εργασία του με τον συγγραφέα, τον άνθρωπο που του έδωσε το έναυσμα να δουλέψει;  

Το βιβλίο

Μια σύγχρονη ιστορία σ’ ένα χωριό ασάλευτο πάνω στα βράχια, στη σκιά του βουνού, και πέρα μακριά το πέλαγος. Παλιά τον τόπο τον κατοικούσαν άνθρωποι που εξηγούσαν τα ανεξήγητα και προέβλεπαν τα μελλούμενα. Τώρα οι νεότεροι τα έχουν ξεχάσει, αλλά αγαπούν την απομόνωση του χωριού τους.

Σε αυτή την κλειστή κοινωνία επιστρέφει η Βιολέτα, η ηρωίδα του μυθιστορήματος της Μαρίας Παπαγιάννη «Το δέντρο το μονάχο», ηλικιωμένη γυναίκα πια, έπειτα από χρόνια απουσίας. Το σπίτι της, ό,τι απόμεινε, στην άκρη του χωριού.

Καλύτερα, γιατί όλοι, γνωρίζοντας τη σκοτεινή της μοίρα, την αποφεύγουν. Κι όταν γίνει το ανεξήγητο, όταν εξαφανίζονται τα τάματα, τα ασημένια καράβια της εκκλησίας τους, οι υποψίες τη βαραίνουν.

Ο Σίμος, ένα νέο παιδί μεγαλωμένο με τους θρύλους του τόπου του και τα παραμύθια των παλιών, θα είναι ο μόνος που θα πιστέψει στην αθωότητά της.

Θα τολμήσει όμως να ξεχωρίσει, να τα βάλει με τους φίλους του που οργανώνουν ολόκληρη συνωμοσία για να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο της μάγισσας;

Μέσα από τις αναμνήσεις των μεγαλύτερων και τις αποκαλύψεις των νεότερων ξετυλίγεται η ιστορία του χωριού και των ανθρώπων του.

Ενας τόπος σκοτεινός και φωτεινός μαζί -γιατί όλοι έχουν το μερτικό τους στο πένθος και στη χαρά-, ένας τόπος που αναζητεί την αλήθεια του μέσα από δοξασίες, προκαταλήψεις, όνειρα κι οράματα, προδοσίες, πάθη και σκιές.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παττάκη το 2010 και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» και το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Και τελειώνουμε με τον επίλογο από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Τραγαίας που ανέφεραν « Σε αυτό το σημείο, τώρα που το ταξίδι τελειώνει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη για τα βιβλία που δώρισε στα παιδιά και την όλη υποστήριξη, καθώς κι όλους εσάς τους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες για το πλούσιο προφορικό υλικό που μοιραστήκατε μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια σας στις διάφορες εργασίες που είχαν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News