Ελληνικές αρχαιότητες σε σπίτι Αμερικανού μεγιστάνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές αρχαιότητες βρίσκουν τον δρόμο τους για τα ακριβά διαμερίσματα του Μανχάταν, όμως είναι μια σπάνια φορά που στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκεται ένας μεγιστάνας — με τους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι και στο γραφείο του για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις τέτοιων θησαυρών. Την περίπτωση του δισεκατομμυριούχ Μάικλ Χ. Στάινχαρντ, έφερε στο φως η εφημερίδα The New York Times, η οποία επικαλούμενη πηγές της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, έκανε λόγο για κλεμμένες αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από διευθύνσεις του διάσημου για το φιλανθρωπικό του έργο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 5ης Ιανουαρίου 2018 των New York Times, τουλάχιστον εννέα αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Γνωστός συλλέκτης

Στους νεοϋορκέζικους κύκλους ο Στάινχαρντ είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης από την Αρχαία Ελλάδα και εδώ και τρεις δεκαετίες έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το φημισμένο Μητροπολιτικό Μουσείο, μία από τις αίθουσες του οποίου έχει πάρει το όνομά του.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν την Παρασκευή από το σπίτι του Στάινχαρντ ήταν και μια περίτεχνη, λευκή αρχαιοελληνική λήκυθος (απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα - μια γυναίκα και έναν νέο), από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η αξία της της οποίας υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια. Κατασχέθηκαν επίσης αντικείμενα πρωτοκορινθιακής περιόδου που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ. Τα αντικείμενα αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια με το συνολικό κόστος αγοράς τους να εκτιμάται πως είναι 1,1 εκατ. δολάρια.

Η συλλογή του Στάινχαρντ έχει ερευνηθεί και στο παρελθόν. Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς του νεότερου (είναι γιος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Τζίμι Κάρτερ, Σάιρους Βανς) να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην αμερικανική μητρόπολη. Ο Βανς αναστάτωσε τον κόσμο της τέχνης στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά, εντοπίζοντας και ανακτώντας έργα από σημαντικά μουσεία, δημοπρασίες και ιδιωτικές συλλογές. Τους τελευταίους μήνες επέστρεψε τρία αρχαία αγάλματα στο Λίβανο, ένα μωσαϊκό από το ένα από τα πλοία του Καλιγούλα στην Ιταλία και ένα βουδιστικό γλυπτό στο Πακιστάν.

Η ελληνική αντίδραση

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα». Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γενική γραμματέας του ΥΠΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αναφερόμενη στο θέμα της κατάσχεσης ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ στο Μανχάταν…  Όπως, δε, αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, τον William και τη Lynda Beierwaltes, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς - Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ιστοσελίδα protagon.gr