Νάξος - Κωμιακή: Αναλαμβάνει ο Μαρτίνος την αναστήλωση της Θεοσκέπαστης;

Φεβρουάριος του 2019 και σε άρθρο στην ιστοσελίδα μας αναφέρουμε ότι " Η Θεοσκέπαστη ζητά νέα ..στέγη"...  Ιερός Ναός Θεοσκέπαστης Κωμιακής… Ενας εκ των πλέον ιστορικών ναών στην Ορεινή Νάξο. Τρισυπόστατος Ναός ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες, ενώ το νότιο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο. Όπως διαβάζουμε, ο πρώτος Ναός που χτίστηκε είναι αυτός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στου οποίου το υπέρυθρο υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που λέει: ‘’ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΙΤΗ – 1790’’ Κατόπιν χτίστηκαν το κεντρικό κλίτος και το νότιο. Στο νότιο κλίτος υπάρχει υπέρυθρο μαρμάρινο στο οποίο διαβάζουμε την ημερομηνία 30 Ιουλίου 1819. μάλλον πρόκειται για την ημερομηνία εγκαινίων του Ιερού Ναού. 

Το 1939 έγινε η πρώτη ανακαίνιση του Ιερού Ναού, καθώς επίσης έγιναν αγιογραφίες στον τρούλο και στο κεντρικό μέρος του κεντρικού κλίτους με αγιογράφο κάποιον με το επώνυμο Μαλούκης. Λόγω της πολυκαιρίας και της υγρασίας που υπήρχε στο ναό οι αγιογραφίες αυτές έχουν κατά το 60% καταστραφεί. Το 1963 στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού κατασκευάσθηκε υψηλό κτίσμα και εγκαταστάθηκε ένα ρολόι δωρεάς του Νικολάου Ιωαν. Σιδερή Κωμιακίτικης καταγωγής.

Και στην ερώτηση: Γιατί τα είχαμε πει αυτά; Η βαρυχειμωνιά, σε συνάρτηση με την παρατεταμένη υγρασία, επόμενο ήταν να επηρεάσει και την, ήδη, επιβαρυμένη κατάσταση του ναού της Θεοσκέπαστης. Και με δεδομένο ότι ο Ναός έχει προβλήματα εισροής νερών και υγρασίας, ειδικά στο ανατολικό τμήμα... Από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, έχουν προχωρήσει και ολοκληρωθεί οι μελέτες, για την υλοποίηση αυτού του έργου. Μάλιστα, πριν τρία περίπου χρόνια, έγινε και δημοπρασία για την ανάθεση του έργου, όπου τελικά ο εργολάβος που το πήρε, δεν ξεκίνησε καν, λόγω του μεγάλου κόστους... Έκτοτε, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.. Και η τελευταία απάντηση ήταν "Το πρόβλημα δεν έχει ξεχαστεί, απλά δεν προχωράει λόγω του υψηλού κόστους....»

Και φτάνουμε στο σήμερα... Οπου στην ιστοσελίδα του αγαπημένου φίλου Giorgos Komiaki, ο γνωστός εφοπλιστής και δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κος Θανάσης Μαρτίνος με τη σύζυγό του και τον Επαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη βρέθηκαν στην Κωμιακή... Και όπως τονίζεται στην συγκεκριμένη ανάρτηση "  Ο κ.Μαρτίνος, λοιπόν, επισκέφθηκε σήμερα το χωριό μας και συγκεκριμένα, τον ναό της Θεοσκέπαστης, υποσχόμενος την ανάληψη και εκτέλεση αυτού του, τόσο σημαντικού, έργου... Από μια πρώτη πληροφόρηση που έχουμε, θα γίνει εξαρχής μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και ίσως υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση... Θα περιμένουμε... Άλλωστε, περιμέναμε τόσο καιρό.. Ευχαριστούμε τον κ. Μαρτίνο, γενικά για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την Θεοσκέπαστη του χωριού μας.. Ευχαριστούμε και όσους συνετέλεσαν στην εξεύρεση λύσης, του προβλήματος αυτού".

Εμείς να σημειώσουμε ότι ο κος Μαρτίνος, είχε αναλάβει την αναστήλωση της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής Απειράνθου και του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Αφικλή, επίσης στην Απείρανθο και τον Δεκέμβριο του 2018 είχε τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στη πάλαι ποτέ σχολή Ουρσουλινών από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.. Εκεί ο κος Μαρτίνος είχε σταθεί στην πολύ καλή σχέση που έχει με τον Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο . Και όχι μόνο αυτό.. Πρόσφατα, έδωσε 21.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών όσον αφορά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Νάξου και συνέβαλε αποφασιστικά για την έλευση του αξονικού τομογράφου από την Βούλα στη Νάξο...