Νάξος – Τραγαία: Ανοίγει (για 5η χρονιά) ο Αγιος Γεώργιος Διασορίτης

Τραγαία… Ο Μυστράς του Αιγαίου. Με δεκάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες, η κάθε μία εξ αυτών έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία… Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης.. Σταυροειδής με τρούλο του 10ου – 11ου αιώνα, έχει πολλές και σπάνιες τοιχογραφίες του 11ου ,12ου και του 13ου αιώνα. Και είναι σημαντική, όχι μόνο για την φήμη ότι είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό του Δία, αλλά  για την εκπληκτική αρχιτεκτονική, τις μοναδικές τοιχογραφίες, τα γλυπτά, τους δύο τάφους με αρκοσόλια στο νάρθηκα και βέβαια οι επιγραφές.

Και τα τέσσερα τελευταία χρόνια (από το 2015) είναι ανοιχτή για το κοινό. Δειλά αρχικά, με περισσότερη άνεση και χρόνο στη συνέχεια, χάρη στην αγάπη όχι μόνο των εθελοντών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας, αλλά και στην απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με την Μητρόπολη Παροναξίας, ώστε τα σημαντικά μνημεία του νησιού να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό..

Και η κίνησή τους αυτή βρήκε ανταπόκριση: Το 2015, πρώτη χρονιά, παρά την πιλοτική λειτουργία και την αρχική περίοδο προσαρμογής, το ναό του Διασορίτη επισκέφτηκαν πάνω από 5000 άτομα. Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 6600, ενώ το 2017 έφτασαν τους 11.125 (1η Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου)….

Όχι κι άσχημα ε; Και το πιο σημαντικό όπλο για όλους αναδείχτηκε το βιβλίο επισκεπτών.. Όλα τα σχόλια αποπνέουν εξαιρετική συγκίνηση, θαυμασμό, κατάνυξη και σεβασμό. «Όμως μερικές αράδες των βιβλίων είναι συγκλονιστικές σε ανθρώπινη ελπίδα και ψυχική προσφορά. Τις θεωρούμε τις καλύτερες αποσκευές των ανθρώπων από τις δεκάδες χώρες που μας επισκέφτηκαν και την καλύτερη ανταμοιβή του συλλόγου και των εθελοντών μας” είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ως επίλογο της περσινής χρονιάς…

Γιατί τα λέμε όμως όλα αυτά; Μα γιατί διαβάσαμε πριν από δύο ημέρες στην σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας στα social Media ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη θα ανοίξει και πάλι. Και όπως τονίζεται «  Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη θα είναι ανοιχτός για το κοινό από υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου έως και το τέλος του Σεπτεμβρίου, Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 10:30-15:00 με δωρεάν είσοδο. Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που οι προσπάθειες ετών του συλλόγου μας ευοδώθηκαν και ο ναός θα ανοίγει πλέον για το κοινό από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που μας εμπιστεύτηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια που ανοίγαμε το ναό με εθελοντές και που ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημά μας για τοποθέτηση υπαλλήλου στο εξαιρετικό αυτό μνημείο.

Ευχαριστούμε και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια σε αυτό το εγχείρημα συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη του ναού σε κορυφαίο προορισμό για τον επισκέπτη της Νάξου.

Η προσπάθεια και η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με στόχο τα μνημεία της Τραγαίας να είναι ανοιχτά στο κοινό όλη τη θερινή περίοδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News