Οφείλουμε να επιβιώσουμε

Το Ελληνικό Ινστιτούτο στην Βενετία άλλαξε κατεύθυνση: δεν θα είναι πλέον ερευνητικό κέντρο της ιστορίας του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού αλλά χώρος υποδοχής και φιλοξενίας... και άλλα φληναφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο, στο μεταξύ, υπάγεται το Ινστιτούτο. Το Ινστιτούτο κατέχει σημαντική περιουσία που δεν περιορίζεται στη βιβλιοθήκη του και στους κώδικες του... Μπήκαμε σε προβληματισμούς και σκέψεις, αν πρέπει να συνεχίσουμε, μετά από αυτήν την ιταμή απόφαση.

Συνεχίζουμε!

28 Ιουνίου του 2016 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Schultz, αποκάλυψε στους λαούς ης Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «Οι Βρετανοί παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν είναι στην φιλοσοφία της Ε.Ε. να αποφασίζει ο κόσμος για την τύχη της»...

Εμείς νομίζαμε το αντίθετο! Στην ίδια τροχιά κινήθηκαν οι κ.κ. Γιούνκερ και Νταϊσελμπλούμ. Ενώ είναι η γνωστή η άποψη των Γερμανών για τους βρωμιάρηδες, τους Έλληνες! Ωστόσο, παρ’ όλη τη βρωμιά, έχουν λάβει απόφαση: ένα από τα ελληνικά νησιά να γίνει το «πράσινο» νησί αφού οι ανάγκες του σε ενέργεια θα καλύπτονται πλήρως από ήπιες μορφές ενέργειας! Δέκα τέσσερα αεροδρόμια κατέχονται ήδη από τους Γερμανούς! Αυτοί έχουν πλέον την δυνατότητα να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των τουριστών, τουλάχιστον, στους τόπους όπου είναι τα αεροδρόμια! Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία, τους υδάτινους πόρους, τον τουρισμό, τα σκουπίδια κ.ά.

Από την «Περιφέρεια» θα διατεθούν 12.000.000 ευρω για τις ανάγκες σε νερό που έχουν τα νησιά! Στην Πάρο, είχαν ένα παλιό ΕΚΑΒ αλλά εξοπλισμένο. Πριν κάποιο καιρό έλαβαν άλλο ένα αλλά δεν έχει εξοπλισμό. Ζήτησαν το παλιό από τη Μυτιλήνη. Ο Παριανός Δήμαρχος έκανε διάφορα «κόλπα» για να μην φύγει το παλιό αλλά εξοπλισμένο. Νερό, Υγεία! Χωρίς την επαρκή διάθεσή τους η ζωή καθημερινά χειροτερεύει. Αλλά κάθε νησί χωριστά δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα «δημόσιο αγαθό». Η κεντρική διοίκηση περί άλλα τυρβάζει! Σε καθεστώς μνημονίων δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι θα λύσουμε προβλήματα που δεν λύσαμε στις «καλές εποχές»! Κι ειδικά αν περιμένουμε από τις κυβερνητικές αποφάσεις!

 «Οι Νησιώτες δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο!...

Τα νησιά οφείλουν να επιβιώσουν! Οι νησιώτες οφείλουν να ζήσουν! Και να ζήσουν ζωή ανθρώπινη, αξιοπρεπή, σε συνθήκες ασφάλειας και ευμάρειας. Οι νησιώτες είναι κτήτορες, με πλήρη εμπράγματα δικαιώματα, κάτοχοι και νομείς της γης, της θάλασσας, του αέρα, του υπεδάφους, του υποθαλάσσιου χώρου του Αιγαίου και του Ιονίου. Στην μακραίωνη πορεία από την εποχή που υπάρχει γραπτή μαρτυρία ως τις μέρες μας τα Νησιά επιβίωσαν επειδή είχαν πλήρη γνώση της μικρής κλίμακας στα όρια της οποίας έπρεπε να εξασφαλίσουν την αυτάρκειά τους. Αλλά και επειδή οι νησιώτες γνώριζαν πολύ καλά το πόσο εκτεθειμένοι ήσαν, και πόσο δυσχερείς ήταν οι σχέσεις τους με και στα σύνορά τους.

Οι νησιωτικές κοινωνίες, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη να διαμορφώσουν πολιτικές που θα τις οδηγήσουν σε συνθήκες οικονομικής αλληλεγγύης και κοινωνικής αλληλοβοήθειας! Τα νησιά, περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο, διατρέχουν καθημερινά κινδύνους εξαιτίας της πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και της πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής αποσύνθεσης στην Συρία, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Λιβύη, ακόμα και πιο βαθιά, στην Αφρική, αλλά και στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν: είναι τα νότια και ανατολικά σύνορα της Αιγαιακής Πολιτείας, της Ανατολικής Μεσογείου.

Σ’ αυτά τα ανατολικά σύνορα κοινωνίες καταστρέφονται εκ βάθρων. Τα νησιά κινδυνεύουν από την τεράστια μετακίνηση πληθυσμών που προκαλούν κυρίως οι πολιτικές που εκπονούνται στα βόρειο-δυτικά σύνορά τους, στην Εσπερία, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέναντι σ’ αυτές τις απειλές, τις ασύμμετρες απειλές, οι νησιωτικοί πληθυσμοί έχουν υποχρέωση να προστατευθούν!!! Να λάβουν πρόνοιες για την προστασία του ήδη υπάρχοντος δημογραφικού δυναμικού, των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, αλλά και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, να εξασφαλίσουν την οικονομική επάρκειά τους και να αναπτύξουν νέες παραγωγικές δυνατότητες και τεχνικές.

Μεσογειακή Κοινωνία

Οι νησιωτικοί πληθυσμοί της Μεσογείου οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου να συν-διαμορφώνουν και να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις πολιτικές για:την αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή και την αλιεία που θα συμβαδίζει και θα συνδυάζεται άμεσα με την πολιτική ελέγχου της παραγωγής ενέργειας. Μόνον η διασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής και ο έλεγχος της ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για τους νησιωτικούς πληθυσμούς και να αποτελέσουν την δυνατότητα καταπολέμησης των πολιτικών της λιτότητας. Να λάβουν πρόνοιες: για την υγεία. Για την εκπαίδευση. Για τις μεταφορές, το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο. Για την εκμετάλλευση της γης τους. Για τον τουρισμό, τη βιοτεχνία, την βιομηχανική παραγωγή όπου το επιτρέπει η δομή τους.

Να αποκτήσουν και να λειτουργούν δικές τους αγορές, να καθιερώσουν εσωτερική επικοινωνία, δίκτυα αλληλεξαρτήσεων στην παραγωγή και δικαίωμα προτίμησης όσον αφορά την αγορά και την πώληση των προϊόντων τους. Δικαίωμα προτίμησης επίσης και όσον αφορά την εκποίηση της γης τους. Τα νησιά οφείλουν να σκεφτούν και να δράσουν σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιωτών κατοίκων τους και τις αναγκαιότητες του Τόπου τους, που δεν είναι άλλος από την Μεσογειακή κοινωνία που βάλλεται ευθέως και πανταχόθεν από τον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο μηδενισμό!»

Ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά και θα κληθούμε να καταβάλουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε στους δανειστές - εταίρους μας! Δεν ξέρω αν τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι εφέτος αρκετά… Ελπίζουμε οι κυβερνητικοί και οι άλλοι του πολιτικού συστήματος να έχουν ανοίξει κάποιο από τα μάτια τους καθώς και το σύνολο των νησιωτικών πληθυσμών.

Εκτός από αυτή την εκδοχή, δηλαδή κάποιοι να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει, υπάρχει και η εξής ελπιδοφόρα άποψη την οποία παραθέτω: «Αυτό, που έχει σημασία, είναι η ανοικτή και απροσχημάτιστη, πλέον, διαπίστωση της, σε διαδικασία slow motion, κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτού του (...) αποκαλούμενου «ευρωπαϊκού οικοδομήματος», (...). Όσο και αν οι διάφοροι και ποικίλοι «ευρωπαϊστές» ολοφύρονται, ενώπιον των τραγικών, για τους ίδιους, εξελίξεων και φορτώνουν όλα τα «κρίματα», στον «λαϊκισμό» των αντιευρωπαϊστών και στην «αμάθεια» των εκλογέων, αφού κατά τον Martin Schultz, «οι Βρετανοί παραβίασαν, με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23/6/2016, τους κανόνες, διότι δεν είναι, στην φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποφασίζουν τα πλήθη, για την τύχη της», στην πραγματικότητα, είναι, απολύτως, οι ίδιοι που φταίνε, για τις δυσμενείς εξελίξεις, τις οποίες βιώνουν, αφού επέτρεψαν, ενθάρρυναν, αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν, με πίστη και φανατισμό, την δημιουργία της ευρωζώνης, υπό το καθεστώς των τοξικών κανόνων μιας νομισματικής ένωσης, οι οποίοι, πάντοτε, σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας, λειτούργησαν, ως διαλυτικά πλαίσια και μηχανισμοί καταστροφής. Οικοδομήματος, το οποίο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θέλησε να μιμηθεί και να υιοθετήσει την χειρότερη γκάμα των μέτρων λιτότητας του παλαιού γνωστού πινοσετικού νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, το οποίο, στην περίπτωση της ευρωζώνης και της Ε.Ε., προσπαθούν να το συνταιριάξουν, με διάφορες νεοσυντηρητικές, έως και νεοσταλινικές ιδέες και πρακτικές».*

Ακόμα και στην περίπτωση αυτή οι νησιωτικοί πληθυσμοί δεν πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να διαμορφώνουν και να εφαρμόζουν πολιτικές ελέγχου των όρων παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής τους. Η ήττα του μηδενισμού δεν θα είναι μια μονοσήμαντη ενέργεια. Μια σειρά από πράξεις λαϊκών στρωμάτων και κυβερνήσεων θα επιφέρουν την ήττα του σύγχρονου μηδενισμού.

Συνεχίζουμε!

Το Editorial από τον Κωνσταντίνο Αντ. Κατσουρό του 51ου τεύχους του περιοδικού Φλέα που εκδίδει ο Ιστορικός Ομιλος Νάξου "ΑΡΣόΣ"