Οχι στον πόλεμο, ναι στη ζωή (φωτογραφίες)

Πριν από αρκετούς αιώνες η Ελέανορ Ρούσβελτ (Πρώτη Κυρία της Αμερικής) είχε δηλώσει ότι «Δεν είναι αρκετό να μιλάει κανείς για Ειρήνη. Πρέπει να την πιστεύει. Και δεν είναι αρκετό να την πιστεύει. Πρέπει να δουλέψει γι’ αυτήν» … Και δεν είχε άδικο. Βλέπετε για να μπορέσει να λυθεί το «προσφυγικό» πχ που κινδυνεύει να πνίξει την Ελλάδα βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσει ο πόλεμος και όχι να κλείσουν τα σύνορα.

Και βασικά όπως λένε και οι πιο …χαζοί άνθρωποι «εάν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα πας στη ..πηγή του»… Οπότε; Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου (επέτειος ηλικίας 46 ετών, καθώς η πρώτη που γιορτάστηκε ήταν στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα) οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου προχώρησαν σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα είχαν στείλει ένα άλλο μήνυμα το ίδιο ηχηρό όταν σχημάτισαν μία ανθρώπινη καρδιά θέλοντας να πουν σε όλους ότι με την αγάπη μπορείς να λύσεις δεκάδες προβλήματα… Αρκεί να το θέλεις.

Εκδηλώσεις

Και έτσι, σήμερα το πρωί οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους προχώρησαν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις που είχαν ως κορύφωση την σιωπηλή πορεία σε όλο το μήκος της παραλίας της Χώρας Νάξου και την κατάθεση στεφάνου στη θάλασσα στο Βίντσι… Κίνηση που είχε ως στόχο να δείξει την αγάπη προς τον συνάνθρωπο…

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικοδήμου όπου  προβλήθηκαν εικόνες αντιπολεμικού περιεχομένου και εκφωνήθηκαν  σχετικές  ομιλίες από εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά ακολούθησε ειρηνική πορεία από τη λεωφόρο Παπαβασιλείου, με κατεύθυνση   προς την κεντρική πλατεία "Μανδηλαρα" στην παράλια της Χώρας. Όλοι μαζί μαθητές και καθηγητές με ένα κλαδί ελιάς στα χέρια  φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης και της συναδέλφωσης των λαών Το ποτάμι της ειρήνης κατέληξε στην Πορτάρα, όπου οι μαθητές προέβησαν σε μια συμβολική πράξη ρίχνοντας ένα στεφάνι, στο σχήμα της ειρήνης,  στη Μεσόγειο (το Κέντρο της Γης), στη θάλασσα που ενώνει τους λαούς.

Μήνυμα

Να σημειώσουμε εδώ και το μήνυμα που είχε στείλει χθες η διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Νάξου για να ενημερώσει σχετικά με το αντιπολεμικό δρώμενο.. «Οι  Άγιες  ηµέρες  πλησιάζουν.  Στις  εκκλησίες,  οι  ιερείς,  µε  το  λόγο  του Ευαγγελίου, θα αναβιώσουν τα Πάθη του Χριστού, Τη Σταύρωση και την Ανάστασή του. Οι καµπάνες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα ηχήσουν χαρµόσυνα και όλοι θα ανταλλάξουµε ευχές. «Χριστός Ανέστη!», «Αληθώς ο Κύριος!» Όµως,  ας  αναρωτηθούµε,  τι  αντίκρισµα  έχουν  αυτές  οι  ευχές  στη  σκοτεινή πραγµατικότητα που ζούµε. Όταν ο πόλεµος, το πιο ανήθικο, το πιο ολέθριο έγκληµα που συντελείται από µια ολιγαρχία του πλανήτη, σακατεύει χώρες, όπως η Συρία, η Παλαιστίνη,  το  Αφγανιστάν,  το  Ιράκ,  η  Λιβύη,  η  Υεµένη  και  πολλές  άλλες  και καταστρέφει ζωές εκατοµµυρίων ανθρώπων. Μήπως τα ευχολόγια δεν είναι αρκετά για  την  Ανάστασή  του  Κυρίου,  αλλά  χρειάζεται  να  κάνουµε  το  λόγο  του,  τη διδασκαλία του για την αγάπη, πράξη; Και πώς θα γίνει αυτό, αν παρακολουθούµε όλοι αδρανείς τη Σταύρωσή του κάθε µέρα και κάθε ώρα που ένα παιδί σκοτώνεται από σφαίρα πολέµου, µια µάνα θρηνεί το γιο της που χάθηκε στη µάχη, ένας άντρας κλαίει  για  το  κοµµένο  από  νάρκη  πόδι  του,  ένα  σπίτι  πέφτει  από  βόµβα καταπλακώνοντας την οικογένεια που ζούσε σ` αυτό, µια βάρκα µε πρόσφυγες, που ξεριζωµένοι  από  την  πατρίδα  τους  αναζητούν  ένα  ασφαλές  µέρος  για  να  ζήσουν, βουλιάζει και το µαύρο κύµα του θανάτου καταπίνει αθώες ψυχές;  Μήπως είναι η ώρα όσα µαθαίνουν τα παιδιά µας από τα βιβλία τους να µη µείνουν στείρα γνώση, αλλά να τους δώσουµε την ευκαιρία να τα εφαρµόσουν στην πραγµατική ζωή σε µια προσπάθεια  βελτίωσης του κόσµου που θα ζήσουν; Ας πάρουµε θέση, λοιπόν, κατά του εγκλήµατος του πολέµου, υψώνοντας τη φωνή µας ενάντιά του!  Ας  ανάψουµε µια φλόγα της ειρήνης και ας φωτίσουµε το µυαλό και την ψυχή των παιδιών µας µε το όραµα της ειρήνης και της δικαιοσύνης!  Ας προσπαθήσουµε τουλάχιστον!» 

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα naxosfan.blogspot.gr για το φωτογραφικό υλικό