Σίκινος: Ο Ναός της Επισκοπής απέκτησε γερές… πλάτες

Είναι αυτό που λένε … Έρωτας με την πρώτη ματιά. Όσοι έχουν βρεθεί στην Σίκινο και έχοντας περπατήσει έως την Επισκοπή, ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου αιώνα μ.Χ. που μετατράπηκε στο ομορφότερο ίσως ξωκκλήσι του Αιγαίου, τότε απλά μένουν με το στόμα ανοιχτό. Η συνάντηση με το εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτόνημα είναι μια αποκάλυψη. Εκτός των άλλων πρέπει να είναι το μοναδικό ρωμαϊκό απομεινάρι που  έχει κρατηθεί σχεδόν ατόφιο ώστε να μετατραπεί σε εκκλησία. Ενδεχομένως στην Ιταλία να έχουμε αυτή την εξέλιξη των οικοδομημάτων… Χρόνο με το χρόνο το σουλούπι του άλλαξε. Από μαυσωλείο πήγαμε σε ναό του Πυθίου Απόλλωνα λόγω της αρχαίας Σικίνου (αποικία των Ιώνων) και ύστερα (5ος αι.) με την προσθήκη τρούλου, ιερού και τέμπλου σε χριστιανικό ναό, της Κοίμησης της Θεοτόκου αν και οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον Ναό της Επισκοπής. Η προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία (2009) αλλά μόλις φέτος εντάχθηκε σε πρόγραμμα… 

Από τη μία ο νυν Δήμαρχος κος Μαράκης, από την άλλη ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κος Αθανασούλης και στο … τέλος, ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος και η απόφαση ελήφθη. Μπήκε η υπογραφή για την ένταξη του έργου «Στερέωση-αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», από το οποίο θα διατεθεί το ποσό των 750.000 ευρώ. Και οι εργασίες δεν είναι εύκολες… Παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα (τα οποία καθόρισαν και τη μορφή του για αιώνες), προβλήματα υγρασίας, μορφολογικές αλλοιώσεις, λόγω των μεταγενέστερων επεμβάσεων και εικόνα εγκατάλειψης, λόγω ελλιπούς συντήρησης. 

Στόχος του έργου, που θα υλοποιηθεί με ίδια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είναι:
- Αντιμετώπιση των στατικών και οικοδομικών προβλημάτων του μνημείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η στατική επάρκειά του.
- Αποκατάσταση φθορών και ασύμβατων επεμβάσεων, που αλλοιώνουν τη μορφή του.
- Ανάδειξη του μνημείου ως παλίμψηστου, με διατήρηση όλων των ιστορικών φάσεών του.
- Αξιοποίηση του συνόλου του συγκροτήματος της μονής, όπου εντάσσεται το μνημείο, συμπεριλαμβανομένων και των κελιών, των οποίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τώρα θα τους αποδοθεί χρήση εκθεσιακού χώρου.
- Διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου.

 

Και όπως διαβάζουμε σήμερα στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (στα social media) «η πρώτη απαιτητική φάση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης της Επισκοπής Σικίνου ολοκληρώθηκε σήμερα με την τοποθέτηση των τριών μεταλλικών αντηρίδων στη νότια πλευρά του μνημείου. Προσεκτική μελέτη και υπολογισμοί για τον σχεδιασμό τους, επίπονη εργασία και μόχθος για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Ένα μεγάλο μπράβο στο έμπειρο συνεργείο που εργάστηκε εντατικά τις τρεις τελευταίες μέρες και σε όλο το προσωπικό του έργου που συνέδραμε ακάματα στην διαδικασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Δήμο Σικίνου που υποστήριξε το έργο της Εφορείας».
Και περιμένουμε την επόμενη κίνηση…