Μία βόλτα στην Ποταμιά

Στα χαρακτηριστικά στοιχεία της ναξιακής φύσης με τη μεγάλη εναλλαγή του τοπίου, εκτός από τις αξιόλογες πεδιάδες, το ορεινό τοπίο (και με υπέδαφος με κοιτάσματα μαρμάρου και σμύριδας), τα κατάλευκα και γραφικά χωριά της, συναντάει κανείς και τις μικρές αλλά εκπληκτικές κοιλάδες που τις διαρρέουν μικρά αλλά όμορφα ποτάμια με το ζωογόνο νερό να δίνει μια άλλη αίσθηση ξεκούρασης και αναψυχής.
Η διαδρομή στην καταπράσινη κοιλάδα της Ποταμιάς Νάξου, είναι μια από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές του νησιού.

Ξεκινώντας από την Πάνω Ποταμιά και την πηγή της και βαδίζοντας κατά μήκος του διαμορφωμένου μονοπατιού-πεζόδρομου μπορείτε να διασχίσετε μεγάλο (και χαρακτηριστικό) μέρος της κοιλάδας αυτής και και με μικρές παρεκκλίσεις περνώντας και από το Μεσαίο χωριό και από τον πανέμορφο οικισμό του Λιεράδου, να φτάσετε στην Κάτω Ποταμιά θαυμάζοντας (κατά τη διαδρομή) την πυκνή βλάστηση και το ποτάμι. που το νερό του ζωογονεί τη φύση, που παράγει νοστιμότατους καρπούς (λεμόνια-πορτοκάλια, άλλα φρούτα, αρωματικά φυτά κ.ά.) και παλαιότερα κινούσε στη διαδρομή του και πολλούς νερόμυλους. Ένας από αυτούς τους νερόμυλους (του κ. Γιάννη Δρύλλη), ανακαινισμένος, βρίσκεται κοντά στην Πάνω Ποταμιά και μπορείτε να τον επισκεφτείτε.

Στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας υπάρχουν επίσης βυζαντινές και νεότερες γραφικές εκκλησίες, πύργοι, πυργόσπιτα, ελαιοτριβεία. Από την Ποταμιά μπορείτε να κάνετε επισκέψεις σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων σε ιστορικούς χώρους (όπως στο Πάνω Κάστρο, στους αρχαίους μαρμάρινους Κούρους, στη θερινή έπαυλη των Ιησουιτών στα Καλαμίτσια, στον βυζαντινό Ναό Αγίου Μάμαντα κλπ.).

Γιάννης Λογαράς