"Απόβαση" Αυστριακών και Βέλγων στα νησιά του Αιγαίου

Και οι Αυστριακοί συνεχίζουν την επίδειξη αγάπης προς την Ελλάδα και αυτό που συνέβαινε με τις έως τώρα κανονικές κρατήσεις των Αυστριακών για τις θερινές διακοπές τους, όπου η Ελλάδα είναι για μία ακόμη χρονιά ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παρουσιάζοντας αύξηση έως 40% σε σχέση με πέρυσι επιβεβαιώνεται και για τις "κρατήσεις της τελευταίας στιγμής".

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αποκαλούμενου "Χρηματιστηρίου Υπόλοιπων Θέσεων", του μεγαλύτερου αυστριακού διοργανωτή ταξιδιών της τελευταίας στιγμής, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Τουρκία, για την οποία υπάρχουν ακόμη πολλές προσφορές και η οποία, όπως επισημαίνεται σχετικά, εμφανίζεται και πάλι στην αγορά τουρισμού λόγω των χαμηλών τιμών.

Σε σχέση με τις κανονικές κρατήσεις για την Ελλάδα, η διευθύντρια του μεγαλύτερου τουριστικού ομίλου στην Αυστρία, του TUI-Austria, Λίζα Βέντινγκ, δηλώνει πως αυτές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40%, ενώ ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής του τρίτου μεγαλύτερου αυστριακού ταξιδιωτικού ομίλου, του Thomas-Cook, Ιωάννης Αφουκατούδης, σε χθεσινές δηλώσεις του, εκτιμά την αύξηση των κρατήσεων του ομίλου του για την Ελλάδα, σε 20-30%. Ο ίδιος επισημαίνει ότι και για τον όμιλό του, η Ελλάδα, για την οποία, όπως ο ίδιος παρατηρεί, εφέτος η ειδησεογραφία ως προς την προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει πλέον αρνητικά όπως πέρυσι, είναι "ο μεγάλος νικητής" σε σχέση με την αύξηση των κρατήσεων των Αυστριακών για τις διακοπές τους.

Τι λένε όμως και τα ΜΜΕ

Σε ένα "καλοκαίρι-ρεκόρ" για τον τουρισμό στην Ελλάδα είχαν αναφερθεί πρόσφατα σε σχετικά δημοσιεύματα τους, τόσο η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung όσο και η θεωρούμενη ως η πλέον έγκυρη Die Presse. "Σε εκτίναξη στα ύψη οι διακοπές στην Ελλάδα" τιτλοφορούσε το δημοσίευμά της η Kronen Zeitung , στο οποίο υπογράμμιζε πως η Ελλάδα ελπίζει σε ένα νέο "καλοκαίρι-ρεκόρ", με έως και 30 εκατομμύρια επισκέπτες, κατά 10% περισσότερους από πέρυσι, "με τους Γερμανούς, και προπάντων τους Αυστριακούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς, να έχουν κάνει ήδη τις κρατήσεις τους".

Για "Καλοκαίρι-ρεκόρ στην Ελλάδα" έκανε λόγο στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματος της η Die Presse, σημειώνοντας στον υπότιτλο πως "η χώρα στα νότια της Ευρώπης αναμένει για αυτή τη χρονιά μία εκτίναξη στον αριθμό των τουριστών, τέτοια που δεν υπήρξε εδώ και δεκαετίες".

Το δημοσίευμα επισήμανε πως, έπειτα από την χρονιά-ρεκόρ το 2016, με περίπου 27,5 εκατομμύρια τουρίστες, ο αριθμός των επισκεπτών της Ελλάδας μπορεί να ανέλθει εφέτος έως και στα 30 εκατομμύρια, και πως η Ελλάδα επωφελείται από διαφόρους παράγοντες, όπως από την κατάσταση ανασφάλειας σε άλλες δημοφιλείς για διακοπές χώρες, Τουρκία και Αίγυπτο. Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις - αν όχι την πρώτη - στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών, με κατά μέσο όρο 400.000 Αυστριακοί να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας, και ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της - 8,8 εκατομμύρια κάτοικοι - βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

Και οι Βέλγοι

Η έκπληξη όμως έχει να κάνει με το Βέλγιο. Η χώρα μας είναι πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών: H Eλλάδα είναι, για το καλοκαίρι του 2017, ο δεύτερος δημοφιλέστερος, μετά την Ισπανία, προορισμός για τους Βέλγους τουρίστες. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «De Standaard» σημειώνεται ότι «μετά από μερικά δύσκολα χρόνια», η δημοτικότητα της Ελλάδας ανάμεσα στους Βέλγους τουρίστες ανακάμπτει και υπολείπεται μόνον της αντίστοιχης της Ισπανίας, η οποία εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα στις κρατήσεις των Βέλγων τουριστών. Ειδική μνεία γίνεται στη Ρόδο, την Κω και την Κρήτη που όπως σημειώνεται, θεωρούνται «ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί». Παρατίθενται δε στοιχεία, τόσο από το ταξιδιωτικό γραφείο TUI που εμφανίζουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη ακολουθούμενη κατά σειρά από την Τουρκία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία, όσο και από το Thomas Cook όπου η Ελλάδα βρίσκεται κι εκεί στη δεύτερη θέση.