Επενδύσαμε 8 δις ευρώ στην Τουρκία (!!!)

Θα μπορούσε να είναι και αστείο. Και μάλιστα κακόγουστο. Την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί με το ... τηλεσκόπιο επενδύσεις, οι έλληνες επιχειρηματίες σύμφωνα με την εξιδεικευμένη ιστοσελίδα τουρισμού tornosnews.gr επένδυσαν περίπου 8 δις ευρώ (!!!) στην γειτονική τουρκία και σε θέματα τουρισμού. Αντίθετα, οι Τούρκοι επιχειρηματίες κάνοντας την αντίθετη διαδρομή δεν έχουν επενδύσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Τούρκοι καλοβλέπουν όλα σχεδόν τα ελληνικά λιμάνια και τις μαρίνες στο Αιγαίο... Ομως, οι Ελληνες είναι αυτοί που επενδύουν. Η σχετική είδηση βγήκε στη διάρκεια του Ελληνουρκικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σε Μυτιλήνη και Αιβαλί την περασμένη εβδομάδα. Ας διαβάσουμε την σχετική είδιση όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tornosnews.gr ... 

"Διακόσιοι Τούρκοι και 150 Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των 6 Επιμελητηρίων του Αιγαίου συμμετείχαν στο Ελληνοτουρκικό Forum που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη και το Αϊβαλί στις 22 και 23 Αυγούστου.  Ομιλητής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Ε.Τ.Ε.Ε.) κύριος Παναγιώτης Κουτσίκος και τα κύρια θέματα που έθεσε ήταν:

1) Το συνολικό εμπόριο μεταξύ των 2 χωρών. Το 2014 έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ, όπου οι εξαγωγές μας ήταν 3,1 δισ. ευρώ.

2) Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία που έχουν πραγματοποιηθεί από 500 ελληνικές εταιρίες έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ενώ οι Τουρκικές επενδύσεις μόλις και μετά βίας έχουν φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ από 8 τουρκικές επιχειρήσεις.

3) Στον τουριστικό τομέα το 2014, 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα ενώ 850.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσίκος ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 1ο πελάτη της Ελλάδας.

Το Ε.Τ.Ε.Ε. εργαζόμενο για την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών σχέσεων προσδοκά να διατηρήσει η Τουρκία την 1η θέση ως πελάτης των ελληνικών προϊόντων για τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι το Ε.Τ.Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί 14-16 επιχειρηματικές αποστολές σε Ελλάδα και Τουρκία ετησίως. Επίσης πραγματοποιεί 4-6 Ελληνοτουρκικά συνέδρια ετησίως.

Κατά τη διάρκεια του Forum αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 9-10 Οκτωβρίου 2015 το επόμενο Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό Forum στο Επιμελητήριο της Ζακύνθου με θέμα ‘’Τουρισμός και Θρησκευτικός Τουρισμός’’" .