Η Πάρος βλέπει προς τη Πολωνία

Εάν κάποιος έλεγε πριν από μερικά χρόνια ότι οι Πολωνοί τουρίστες θα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς όσον αφορά την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα μάλλον θα γελούσαμε. Κι όμως λίγο πριν τη λήξη του 2016 περισσότεροι από 850.000 Πολωνοί τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι η αύξηση είναι της τάξης του 15% και με την Πολωνία να απαριθμεί περίπου 38 εκατομμύρια άτομα. Ποιοι είναι οι κυριότεροι προορισμοί; τα Χανιά που υποδέχθηκαν περίπου 75.000 τουρίστες από την χώρα, στην Ρόδο προσήλθαν 90.000 τουρίστες, το Ηράκλειο ( κατέγραψε αύξηση 15% στον αριθμό αφίξεων από Πολωνία) και η Ζάκυνθος ( όπου φέτος οι Πολωνοί καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση μετά τους Βρετανούς) Εξίσου σημαντική αύξηση σημειώθηκε και σε άλλους προορισμούς της χώρας, όπως η Σύρος, η οποία φέτος έκανε την πρώτη γνωριμία με tour operators οι οποίοι εξειδικεύονται στον θρησκευτικό τουρισμό.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ο μέσος όρος Πολωνών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξοδεύουν από 700 ευρώ έως 800ευρώ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων διαμονής και μετάβασης, ποσό δηλαδή που πλησιάζει στα χρήματα που δαπανούν και άλλοι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας μας όπως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Και βέβαια για το 2017 έχουμε αντίστοιχη δυναμική αύξηση των κρατήσεων με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 1η θέση ων προτιμήσεων των Πολωνών τουριστών στις κρατήσεις με πτήσεις charters για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην ανωτέρω χρονική περίοδο.

Ηχηρές παρουσίες

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πόρτες της η 2η έκθεση για την Ελλάδα στην Βαρσοβία, GRECKA PANORAMA και η 1η THE GREEK FOOD SHOW. Η συμμετοχή των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η αγορά της Πολωνίας για τον τουρισμό, όσο και για τον κλάδο εξαγωγών της χώρας μας σημειώνοντας σημαντικές συμμετοχές από  Περιφέρειες αλλά και Επιμελητήρια. Ανάμεσα στους προορισμούς αναφέρουμε την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για πρώτη φορά συμμετέχει στην έκθεση με μεγάλο περίπτερο και πολλαπλά δρώμενα με γευσιγνωσίες και μαγειρικές επιδείξεις για τους επισκέπτες.

Συμμετέχουν επίσης ο Δήμος της Κω, για πρώτη φορά ο Δήμος Κυθήρων ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση την τουριστική σαιζόν 2016, ο Δήμος της Σάμου ο οποίος επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά, ο Δήμος Χερσονήσου και ο Δήμος Ρεθύμνου από την Κρήτη και ο Δήμος της Πάρου ο οποίος θα μετέχει στις ομιλίες του 1ου Ελληνο-Πολωνικού Forum υπό την αιγίδα της PIT (Επιμελητήριο Τουρισμού Πολωνίας) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016.
Η εταιρία North Events είναι ο διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης GRECKA PANORAMA, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της 1ης THE GREEK FOOD SHOW για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Πολωνία,  οι οποίες πραγματοποιούνται μαζί στον ίδιο χώρο, στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας PGE Narodowy, τις ημερομηνίες 3-4 Δεκεμβρίου 2016.

Η έκθεση GRECKA PANORAMA τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,  της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Βαρσοβία, του ΕΟΤ, του ΞΕΕ, της ΠΟΞ, της ΗΑΤΤΑ, του Επιμελητηρίου Τουριστικών Επιχειρήσεων Πολωνίας (PIT), της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας (PZOT) και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας “ΕΡΜΗΣ". Η έκθεση GREEK FOOD SHOW τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της UNESCO, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, της World Association of Chefs Societies, Chef’s Club of Greece Poland Branch, και της The Greek Gourmet.Σημαντική υποστήριξη καθ όλη την διάρκεια του έτους και για την GRECKA PANORAMA και την THE GREEK FOOD FESTIVAL παρέχει το Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού και Εμπορίου – που λειτουργεί στην Βαρσοβία από τον Απρίλιο 2016, μία ακόμη ιδιωτική πρωτοβουλία της North Events, που στηρίζει με συστηματική παρουσία και έργο τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Πολωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση GRECKA PANORAMA στο www.greckapanorama.pl και για το Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού και Εμπορίου στην Βαρσοβία, www.greekcenter.pl.

Με πληροφορίες από το tornosnews.gr  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News