Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πάει ...Λίβανο

Με τη συμμετοχή πλέον των 240 τουριστικών πρακτόρων, Tour Operators και εκπροσώπων των ΜΜΕ του Λιβάνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 1ο Greek Tourism Workshop στο Λίβανο, στις 21 Οκτωβρίου 2016.

H Εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πολυτελές ξενοδοχείο Inter Continental Phoenicia της Βηρυτού και τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

H διεύρυνση της τουριστικής αγοράς του Λιβάνου για την Ελλάδα και η ενίσχυση της ροής επισκεπτών υψηλού εισοδήματος προς τη χώρα μας αποτελούν κυρίαρχο στόχο της Εκδήλωσης, η οποία αρχικά περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πολύωρου workshop με την διενέργεια ραντεβού (Β2Β) και ακολουθεί το Επίσημο Δείπνο, στο οποίο παρουσιάζεται στο τουριστικό κοινό του Λιβάνου ο προορισμός της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι την πρωτοβουλία διενέργειας του 1ου Greek Tourism Workshop in Lebanon ανέλαβαν από κοινού οι εταιρείες Mideast Travel Worldwide, η Tourism Today και η Travel Media Applications κατόπιν αιτήματος τουριστικών φορέων του Λιβάνου, οι οποίοι διείδαν ιδιαίτερα υψηλές προοπτικές επαύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τιμώμενο … πρόσωπο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οποία αποτελεί κύριο μέλημα η  διείσδυση σε νέες τουριστικές αγορές, μαζί με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την μεθοδική και στοχευμένη προβολή των νησιών. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής Ανάπτυξης της ΠΝΑΙ,  η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις νέες αγορές, το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  που εκδηλώνεται μέσα από τις δράσεις της Διεύθυνσης Τουρισμού, είναι στραμμένο στις χώρες της Μέσης Ανατολής, που αποτελούν μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη  και πολλά υποσχόμενη  αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Κι έτσι ο Λίβανος έρχεται ως συνέχεια των επισκέψεων μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, που έγιναν σε Τεχεράνη, Άμπου Ντάμπι και Ριάντ.
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε την πόρτα στις αγορές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες παρουσιάζουν μια διαρκώς αυξανόμενη δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την δυναμική, επιδιώκουμε να την αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο,  προς όφελος του τουρισμού των νησιών μας».

Πτήσεις / επικοινωνία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη υπάρχουν πτήσεις charter από τη Βηρυτό προς τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη, ενώ εξετάζεται η πραγματοποίηση και άλλων charters προς άλλους προορισμούς. Επίσης, η Αθήνα συνδέεται με τη Βηρυτό μέσω απ’ ευθείας πτήσεων της Αegean Airlines και της Middle East Airlines καθημερινά. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 προσγειώθηκε η πρώτη πιλοτική πτήση στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» με τους Ιορδανούς τουριστικούς πράκτορες να μένουν ικανοποιημένοι από το εγχείρημα και να επιβεβαιώνουν την έναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ιορδανίας-Ρόδου τη σεζόν του 2017.

Ενδιαφέρον παρατηρείται και για πτήσεις προς την Αθήνα όλο το χρόνο δεδομένου ότι οι Λιβανέζοι ενδιαφέρονται για city breaks με έμφαση στα ψώνια, τη διασκέδαση, τα καζίνα κλπ. Τελευταία δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή και για χειμερινούς προορισμούς. Το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 5.500 Λιβανέζοι τουρίστες ο αριθμός του βαίνει αυξανόμενος με προοπτικές να υπερβούν τους 40.000 το 2017.

 Επισημαίνεται ότι από ελληνικής πλευράς στο 1st Greek Tourism Workshop in Lebanon έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 24 κορυφαίες τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμοί.

 Η Ιδιοκτήτρια και Γενική Διευθύντρια της Mideast Travel, κα Κατερίνα Μούσμπε, αναφερόμενη στο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος Workshop του Λιβάνου, δήλωσε: «Ο Λίβανος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό στον αραβικό κόσμο, και για αυτό το λόγο η Ελλάδα είναι από τους πιο αγαπητούς προορισμούς των Λιβανέζων. Η κοντινή απόσταση των δύο χωρών, τα κοινά ήθη και έθιμα, ο παρόμοιος τρόπος ζωής, διασκέδασης και γαστρονομίας εδώ και πολλά χρόνια καθώς και η παρόμοια ιστορία συνδέουν αυτούς τους δύο λαούς. Αν και ο πληθυσμός του Λιβάνου είναι μικρός, έχει μεγάλη δυναμικότητα στα ταξίδια, όπως αποδεικνύεται από ένα tour operator στο Λίβανο που λειτουργούσε πτήσεις charter προς 26 προορισμούς μέσα στο 2016, πέρα από τους υπόλοιπους πράκτορες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Ήδη προς την Ελλάδα υπάρχουν πτήσεις charter προς τέσσερις προορισμούς, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλοι μέσα στο 2017. Οι Λιβανέζοι πελάτες έχουν μεγάλη αγοραστική και επενδυτική δύναμη ιδίως σε ξενοδοχεία και ακίνητα. Το 1st Greek Tourism Workshop in Lebanon προβλέπεται ως την πιο επιτυχημένη Εκδήλωση από τις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των Λιβανέζων προς τον προορισμό της Ελλάδας.»