Κυκλάδες: Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος κυριάρχησαν το 2018 στις υπαίθριες δραστηριότητες

Σε όλους μας αρέσει η φύση. Μας αρέσει να είμαστε στο ύπαιθρο και να περνάμε καλά. Όμως τι σημαίνει για καθένα από εμάς να «περνάει καλά στη φύση;» και βέβαια πως αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε δραστηριότητα;  Για κάποιους, «περνάω καλά στη φύση» σημαίνει δράση. Για κάποιους, «περνάω καλά στη φύση» σημαίνει χαλάρωση και Για κάποιους άλλους «περνάω καλά στη φύση» σημαίνει επιβίωση. Όλα αυτά είναι δραστηριότητες που περνούν στην εναλλακτική μορφή τουρισμού. Και η Ελλάδα είναι μέσα στις επιλογές κυρίως των νεώτερων σε ηλικία, των γνωστών σε όλους πλέον ως millenials… Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι πρώτη. Κι αυτό γιατί έχει και αντιπάλους και δη σημαντικούς. Όμως, είναι στη top 3αδα ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι Κυκλάδες έχουν λόγο και παρουσία…

Ας δούμε όμως τα συμπεράσματα της της εξειδικευμένης διεθνούς πλατφόρμας Adrenaline-Hunter.com που έκανε πρόσφατα παρουσίαση με βάση τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τις κρατήσεις για τη θερινή περίοδο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου 2018).. Την πρωτιά κατέχει η Γαλλία που λόγω του εύρους δραστηριοτήτων από ορειβασία στις Άλπεις μέχρι σερφ στον Ατλαντικό, δικαιολογημένα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τη δεύτερη θέση σε κρατήσεις κατέλαβε η Ισπανία ενώ η Ελλάδα με μικρή διαφορά έρχεται στην τρίτη θέση σε προτίμηση των adventure travelers. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Πορτογαλία ενώ σημαντική ήταν η άνοδος της Κροατίας στην πέμπτη θέση.

Οι top προορισμοί στην Ελλάδα στις κρατήσεις για υπαίθριες δραστηριότητες:

# Σαντορίνη

# Χανιά

# Ηράκλειο

# Αθήνα

# Μύκονος

# Κεφαλλονιά

# Πάρος

# Κέρκυρα

# Ρέθυμνο

# Ρόδος

# Κως

# Άγιος Νικόλαος Κρήτη

# Όλυμπος

# Ζάκυνθος

# Χαλκιδική

Η Σαντορίνη (φωτογραφίαSantorini Wavesports) για άλλη μία χρονιά κρατάει τη σκυτάλη ακόμη και ανάμεσα στους adventure travelers με τις θαλάσσιες δραστηριότητες να έχουν την προτίμηση του επισκεπτών. Δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις, oι περιηγήσεις με ιστιοπλοϊκό ή οι εκδρομές με ελικόπτερα είναι οι δημοφιλέστερες. Ακολουθούν τα Χανιά και το Ηράκλειο στη δεύτερη και τρίτη θέση, με το τουριστικό κοινό να προτιμά τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Δραστηριότητες όπως το θαλάσσιο παραπέντε και οι περιηγήσεις με τζετ σκι βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού 20-35 ετών. Το παραπέντε επίσης στο Ηράκλειο είναι από τις δραστηριότητες που κέντρισαν το ενδιαφέρον των τουριστών φέτος και επέλεξαν να δουν το φυσικό τοπίο της Κρήτης από ψηλά.

Η Αθήνα ως μεταβατικός προορισμός για τα νησιά, προσφέρει μία ποικιλία από διαφορετικές δραστηριότητες προκειμένου οι τουρίστες να δούν την πόλη με μια διαφορετική ματιά. Πρώτη δραστηριότητα σε προτίμηση είναι η ελεύθερη πτώση 1,5 ώρα βόρεια απο την Αθήνα, ενώ οι ποδηλατικές εκδρομές στο Σούνιο ή στην Πάρνηθα προσφέρουν μία εναλλακτική πρόταση για όσους ενδιαφέρονται να αφήσουν το κέντρο της Αθήνας, και να απολαύσουν τη φύση και τις εξαιρετικές ποδηλατικές διαδρομές γύρω από την πρωτεύουσα. Ακολουθούν η Κεφαλονιά, Πάρος, Κέρκυρα, Ρέθυμνο με τις θαλάσσιες δραστηριότητες να προτιμούνται ενώ όσον αφορά τους ορεινούς προορισμούς ο Όλυμπος και τα Μετέωρα βρίσκονται στην προτίμηση των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Προφίλ των adventure travelers
Οι υπαίθριες δραστηριότητες προτιμούνται από ταξιδιώτες ηλικίας 20-35 ετών, τους επονομαζόμενους millenials. Ο μέσος όρος ηλικίας στην πλατφόρμα Adrenaline Hunter για την Ελλάδα ήταν 29 χρόνια και είναι είτε ταξιδιώτες που έκλεισαν τις διακοπές τους αυτόνομα (FIT), είτε ταξιδιώτες που ταξίδεψαν με κάποιο πακέτο.

Βασικό στοιχείο όλων των adventure travelers είναι η ανάγκη για να κάνουν πράγματα που διαφέρουν ενόσω βρίσκονται στον προορισμό και να ανακαλύψουν τον προορισμό με έναν διαφορετικό τρόπο. Συνήθως οι adventure travelers κάνουν κράτηση για τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται ήδη στον προορισμό – δηλαδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο μέσος όρος κρατήσεων είναι 1-2 ημέρες πριν τη δραστηριότητα.

Κρατήσεις ανά εθνικότητα

Στην κορυφή των κρατήσεων βρίσκονται οι Γάλλοι οι οποίοι έχουν παράδοση σε υπαίθρια σπορ και δραστηριότητες. Ακολουθούν οι Άγλλοι με μικρή διαφορά και οι Αμερικάνοι οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά το 2018. Την τέταρτη θέση κατέχουν οι Γερμανοί ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι Ολλανδοί. Ακολουθούν οι Αυστραλοί, Καναδοί, Ιταλοί,Έλληνες, Ισραηλινοί, Ελβετοί και Βέλγοι.

Πρόβλεψη για το 2019

Ακολουθώντας τις στατιστικές που προβλέπουν αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα για το 2019, η ζήτηση για υπαίθριες δραστηριότητες / οutdoor activities αναμένεται να αυξηθεί κατά συνέπεια αυτού κατά το 2019. Η υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρουν οι συνεργάτες της πλατφόρμας στην Ελλάδα αποδεικνύεται μέσα απο τις κριτικές των πελατών κατά το 2018 οι οποίοι βαθμολόγησαν συγγεντρωτικά με 9,7/10 την παροχή υπηρεσιών.

Αναμένουμε το 2019 να είναι μία χρονιά θετική για τον τουρισμό στην Ελλάδα που θα αναδείξει την ποιότητα των υπηρεσιών και το ασύγκριτο τουριστικό προϊόν, τονίζει ο υπεύθυνος για την ελληνική αγορά κ.Θωμάς Καραγιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News