Το Le Lyrial επιστρέφει στην Ελλάδα αλλά όχι και στη Νάξο

Απρίλιος του 2015… Και στη Νάξο όλοι μένουν με ανοιχτό το στόμα. Ο λόγος; Ένα από τα ωραιότερα κρουαζιερόπλοια και δη πολυτελείας κάνει την εμφάνισή του στο λιμάνι της Νάξου… Ο λόγος για το Le Lyrial με περίπου 250 επιβάτες και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μόλις στις 11 Απριλίου, δηλαδή πριν από δέκα ημέρες είχε πέσει στη…. θάλασσα και δη στην Ανκόνα. Γαλλικό διαθέτει 122 καμπίνες και σουίτες (σ.σ. κάθε σουίτα έχει εμβαδόν 60 m2 και 12 m2 ιδιωτικού μπαλκονιού) ανήκει στην κατηγορία των γιοτ «Comfort Class» και δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες τους να ζήσουν μέσα στη χλιδή με την έννοια ότι όλες οι υπηρεσίες είναι της κατηγορίας υψηλού επιπέδου…. Από τότε είναι η αλήθεια δεν το ξαναείδαμε…

Και πριν από μία εβδομάδα, στις 10 Μαΐου του 2017 το βλέπουμε στο Πειραιά… «Σας καλωσορίζουμε στο κρουαζιερόπλοιο Le Lyrial, ναυαρχίδα της εταιρείας Ponant, της μοναδικής εταιρείας του κλάδου στη Γαλλία». Με αυτά τα λόγια υποδέχεται ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, τους Έλληνες δημοσιογράφους και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, στο υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο, που έχει αγκυροβολήσει στον Πειραιά και αναμένει σε λίγες ώρες την άφιξη μιας πτήσης τσάρτερ από τις ΗΠΑ, που θα φέρει στην Αθήνα τους 222 επιβάτες του.

Η γαλλική εταιρεία ξεκίνησε το 1988 να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην Αρκτική και Ανταρκτική, για να επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου κινείται στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, όπου πραγματοποιεί στάσεις σε Μύκονο, Δήλο, Σαντορίνη, Κρήτη και άλλα νησιά, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ακολουθούν τότε εργασίες συντήρησης στην Πορτογαλία και συνεχίζει τους υπόλοιπους μήνες ταξίδια στη Λατινική Αμερική. «Η εταιρεία μας διαθέτει 5 πλοία σε λειτουργία, ενώ αναμένεται προσεχώς η ναυπήγηση άλλων τριών», εξηγεί ο κυβερνήτης του «Lyrial», Νταβίντ Μαριονό, υπό τους ήχους γαλλικών τραγουδιών και με ένα ποτήρι σαμπάνια ανά χείρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι διαθέτει εστιατόριο με μενού αλά καρτ και δύο σομελιέ, πέντε χορευτές, δύο πιανίστες και τρεις τραγουδιστές, θέατρο, γυμναστήριο, κομμωτήριο, spa, σαλόνι ανάγνωσης και παρατήρησης, πιάνο μπαρ και φυσικά πισίνα. Οι μισοί πελάτες είναι Γάλλοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Γερμανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Κινέζοι και άλλες εθνικότητες. Το ταξίδι θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές, ανά δύο επιβάτες αντιστοιχεί ένας υπάλληλος, ενώ ανά τέσσερις ώρες αλλάζουν βάρδια οι χειριστές.

 «Θέλουμε να προωθήσουμε τη γαλλική σημαία και τη γαλλική παράδοση», τονίζει ο κυβερνήτης. Ο τουρισμός έχει ειδικό βάρος για τη γαλλική οικονομία, καθώς μέχρι πρόσφατα η χώρα «μετρούσε» 83 εκατομμύρια εισερχόμενους τουρίστες ετησίως, ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός Γάλλων ταξιδεύουν σταθερά στο εξωτερικό. «Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που πρέπει και οι δύο χώρες να εξελίξουμε περισσότερο», προσέθεσε ο Γάλλος πρέσβης, «να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την ασφάλεια, να καθιερώσουμε την ηλεκτρονική επιστροφή φόρου». Τέλος, «είναι προς όφελος όλων να εντείνουμε τη διακρατική συνεργασία».

Και το φετινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.. Η πρώτη εκδρομή λέγεται «Loyalty Cruise» και αρχίζει στις 27 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου και περιλαμβάνει στάσεις σε Πάτμο, Σύρο, Μύκονο – Δήλο, Μήλο και Φολέγανδρο (!!!) Και η δεύτερη κρουαζιέρα έχει τον τίτλο «Around the Aegean sea» από την 1η έως την 8η Αυγούστου και περιλαμβάνει στάσεις σε Ύδρα, Αμοργό και Σίφνο από τις Κυκλάδες, Νίσυρο και Διαφάνη από τα Δωδεκάνησα και Κύθηρα. Και τέλος έχουμε την μίνι περιπέτεια με τίτλο «At the heart of the Greek islands» από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου με στάσεις σε Μύκονο, Δήλο και Σαντορίνη από τις Κυκλάδες και Ρόδο – Πάτμο στα Δωδεκάνησα… 

Με πληροφορίες από την "Καθημερινή" και την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας