περπατώντας στα νησιά

Το 2003 είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Ελληνικά νησιά» με τον υπότιτλο « «Πεζοπορικές διαδρομές στη νησιώτικη Ελλάδα» του Βασίλη Χρήστου και ανάμεσα στ’ άλλα σημείωνε ότι «"Τα Ελληνικά νησιά δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνο καθαρά νερά, μαγευτικές παραλίες και γραφικούς οικισμούς. Δίνουν τη δυνατότητα και για όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, που συνδυάζουν τη θάλασσα και το βουνό. Ανακαλύψτε την άλλη πλευρά των ελληνικών νησιών, με τη βοήθεια των χαρτών, των περιγραφών και των πληροφοριών που θα βρείτε σ΄ αυτό τον οδηγό." Σ’ αυτό τον οδηγό από τις Κυκλάδες ήταν πέντε νησιά, Ανδρος, Τήνος, Νάξος, Αμοργός και Σαντορίνη…

Δώδεκα χρόνια αργότερα, έρχεται η ιστοσελίδα Lonely Planet που κάνει αφιέρωμα στα 10 καλύτερα μέρη της Ελλάδας και δη της νησιωτικής όσον αφορά την ορειβασία και την πεζοπορία… Ο αρθρογράφος Alexis Averbuck εκθείασε μέρη όπως ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, τα Ζαγοροχώρια και η Πελοπόννησος. Και πρόσθεσε «Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ορεινό και κατ' επέκταση είναι ο παράδεισος του ορειβάτη», όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα. Μάλιστα, υπάρχουν και πολλές οργανώσεις και σύλλογοι για κάθε μέρος οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες για το εκάστοτε βουνό ή πλαγιά που κάποιος θέλει να επισκεφθεί.  Και στη συνέχεια παρέθεσε τα 10 νησιά όπου κατά τη γνώμη του είναι τα πιο …αυτά όσον αφορά τους φίλους της πεζοπορίας. Μίας εναλλακτικής μοργής τουρισμού που χρόνο με το χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές…

1. Κρήτη: Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη ανήκει στα πιο δημοφιλή σημεία για ορειβασία στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά των φυτών και των ζώων. Το Ζάκρος και το Κάτω Ζάκρος οδηγούν μέσω μονοπατιού στην Κοιλάδα των Νεκρών – που και από το όνομα καταλαβαίνει κανείς το μυστήριο που υπάρχει γύρω από αυτή- και έπειτα μπορεί κανείς να φθάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.

2. Άνδρος: Το επόμενο σε σειρά κατάταξης για το Lonely Planet καθώς τα πολλά μονοπάτια περνούν μέσα από τα χωριά και οδηγούν σε ανέγγιχτες κοιλάδες και σε αρχαίους νερόμυλους. 

3. Νάξος: Η Τραγαία, η μεγάλη κοιλάδα με ελαιώνες που περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά. Το Φιλωτί, μάλιστα, προσφέρει μια κουραστική αλλά απολαυστική αναρρίχηση στη Σπηλιά του Δία, ένα φυσικό σπήλαιο στις πλαγιές του βουνού του Δία. 

4. Τήλος: Aναρίθμητα μονοπάτια οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές που τελικά οδηγούν σε απομονωμένες παραλίες. Είναι, επίσης, ένας παράδεισος για τους λάτρεις των πουλιών αφού εκεί μπορεί κανείς να δει πολλά και σπάνια είδη πουλιών.

5. Νίσυρος: Ένα ηφαιστειογενές νησί που προσφέρει πεζοπορίες που οδηγούν στον κρατήρα στο βουνό Πολυβώτη. 

6. Παξοί: Το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου που ενδείκνυται για αποδράσεις σε μονοπάτια που περνούν μέσα από αρχαία ελαιόδεντρα και πέτρινους τοίχους. 

7. Ιθάκη: Όσοι αγαπούν τη μυθολογία θα λατρέψουν την πεζοπορία σε αυτό το νησί καθώς μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη όπου πέρασε ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, Οδυσσέας.  

8. Σάμος: Το γαλήνιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί προσφέρει αρκετά ορεινά χωριά και δασώδεις εκτάσεις για το βουνό Άμπελος.

9. Ύδρα: Το νησί του Σαρωνικού όπου τα οχήματα είναι ανύπαρκτα, με καλοδιατηρημένα μονοπάτια που οδηγούν σε παραλίες και μοναστήρια. 

10. Αλόννησος: Ένα εδραιωμένο δίκτυο που οδηγεί μέσα από εύκολες διαβάσεις που οδηγούν σε παρθένες παραλίες. 

Η παραπάνω λίστα είναι χαρακτηριστική της ομορφιάς που κρύβει κάθε σημείο της Ελλάδας, οπότε όσοι είστε λάτρεις ή μη της πεζοπορίας αξίζει να τα  επισκεφθείτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News