ΠΝΑΙ: Δυναμικό παρών και στη έκθεση York Times Travel Show 2020

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου, η 17η ταξιδιωτική έκθεση “New York Times Travel Show” στον εκθεσιακό χώρο “Jacob K. Javits Convention Center” στο Μανχάταν. Η Ελλάδα συμμετείχε και φέτος με το περίπτερο του ΕΟΤ αλλά και τις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας. Περίπτερα είχαν ακόμη ελληνικά πρακτορεία. Στην έκθεση παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΕΟΤ, Βαρβάρα Αυδή.

Ο Γενικός Πρόξενος Νέας Υόρκης Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην αύξηση του κόσμου στο προξενείο για την απόκτηση βίζας για την Ελλάδα. «Σε αυτή την μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του κόσμου με την τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη του κοινού στο οποίο απευθύνεται, είναι σημαντική η παρουσία της πατρίδας μας. Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο νομίζω ότι έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα. Το θαύμα αυτό προσπαθούμε να γίνει μεγαλύτερο και εγώ ως γενικός πρόξενος πρέπει να σας πιστοποιήσω ότι η αύξηση του κόσμου που έρχεται στο Προξενείο για να λάβουν βίζα προκειμένου να επισκεφθούν την Ελλάδα έχουν διπλασιαστεί. Και δεν αναφέρομαι σε Αμερικανούς πολίτες αλλά σε πολίτες τρίτων χωρών που μένουν στη Νέα Υόρκη οι οποί έρχονται με λατρεία, με αγάπη να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, την ελληνική ενδοχώρα».

Το ρεύμα του τουρισμού από την Αμερική στην πατρίδα αναμένεται να είναι αυξημένο και φέτος και σύμφωνα με τον κ. Κούτρα διακρίνεται σε κατηγορίες. «Την κατηγορία των Ελληνοαμερικανών οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο γέννησης και καταγωγής τους, την κατηγορία πολιτών τρίτων χωρών που επισκέπτονται Αθήνα και νησιά του Αιγαίου, την κατηγορία Αμερικανών φοιτητών που μέσω των προγραμμάτων “Study Abroad” επισκέπτονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Ρόδο το τελευταίο διάστημα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια μεγαλύτερη διασπορά σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας από τον Αμερικανό τουρίστα». 

Από τη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το παρών έδωσε ο Επαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης -  Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, Υδατοδρομίων, Κρουαζιέρας, Ακτοπλοΐας, Αερομεταφορών Κυκλάδων.-  όπως και η Ειρήνη Γιαννακοπούλου (από την Αμοργό) σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τις ομορφιές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με το χρόνο οι Αμερικανοί έρχονται στα νησιά των Κυκλάδων, δείγμα της καλής δουλειάς που έχει γίνει από τη Περιφέρεια.. Μάλιστα στη σελίδα που έχει ο κος Μαργαρίτης στα social media αναφέρει "  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει παρόν στην έκθεση @nytimestravel Show 2020. Ήταν χαρά μου που συνάντησα την κα. Κριθαριώτη Μαρία, αναπλ προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ ΗΠΑ @visitgreecegr, όπως και τον κ. Κούτρα Κωνσταντίνο τον Γενικό μας πρόξενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη ταξιδιωτική έκθεση για εμπόρους και καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική, η οποία φέτος διοργανώνεται για 17η φορά από σήμερα έως και τις 26 Ιανουαρίου". 

Ο Περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης εκπροσωπώντας το περίπτερο της Κρήτης δήλωσε στον «Ε.Κ»: «Συμμετέχουμε φέτος για φορά στην έκθεση ως περιφέρεια Κρήτης. Ο βασικός πυλώνας οικονομίας του νησιού είναι ο τουρισμός και εκπροσωπούμε την Κρήτη ώστε να μπορέσουμε να της δώσουμε το μπραντ που της αξίζει, ένα διεθνές, παγκόσμιο μπραντ. Είναι μια διεθνής έκθεση αναγνωρισμένη παγκοσμίως και δεν θα μπορούσε να λείψει η Κρήτη από εδώ. Η αγορά της Αμερικής είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά και εξελίσσεται διαρκώς. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια φυσικά γι’ αυτό και είμαστε εδώ. Νομίζω σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο που απαιτεί μια τόσο μεγάλη αγορά όπως η Αμερική».

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα "Εθνικός Κήρυξ" (ekirikas.com)