Δαμαριώνας: μνήμες των κατοίκων για την ιστορία του χωριού

Μία πρωτότυπη παρουσίαση θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι (και όχι μόνο) του Δαμαριώνα να παρακολουθήσουν αύριο το βράδυ (20:00) στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δαμαριώνα. Και μιλάμε για την παρουσίαση του βιβλίο του Θεόδωρου Ιωάν. Κεχαγιά με τίτλο «Όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου μέσα από βιογραφικές αφηγήσεις των κατοίκων του». Και το πρωτότυπο της ιστορίας; Μα οι ίδιες οι αφηγήσεις των κατοίκων που μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες δίνουν την δυνατότητα να μεταφερθεί στους νεότερους η ιστορία του χωριού της Νάξου.

Ο Θεόδωρος Ιωαν. Κεχαγιάς μέσα από την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια επιχειρεί να αναπαραστήσει όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου την περίοδο άνθησης του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού.

Η βιογραφική αφήγηση, παρά την κριτική που έχει δεχτεί εδώ και αρκετά χρόνια, θεωρείται ένα εργαλείο συλλογής υλικού, όπου ο ερευνητής μεταφέρεται από τις συλλεγμένες ατομικές μνήμες στη συγκρότηση των κοινών σχέσεων που συνδέουν μια ομάδα και την κάνουν να ξεχωρίζει από μια άλλη. Στην περίπτωση του Δαμαριώνα έγινε  συλλογή και καταγραφή ατομικών ενθυμήσεων ανδρών και γυναικών του χωριού. Το συλλεγέν υλικό από τη μια πλευρά  διατηρεί «ζωντανούς» στη μνήμη ανθρώπους που διαμόρφωσαν την τοπική ιστορία και από την άλλη  δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν κοινωνικοί κανόνες και πλαίσια που διαμόρφωσαν ρόλους και πορείες ζωής.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στη ναξιακή βιβλιογραφία άλλο αντίστοιχο πόνημα, ένα τέτοιο δηλαδή που να αναφέρεται σε ήθη, σε νοοτροπίες και συμπεριφορές μελών μιας κοινωνίας, η προσπάθειά του Θεόδωρου Κεχαγιά κρίνεται ως μια «άλλη γραφή». Μέσα από τα γραπτά κείμενα και τις ηχογραφημένες αφηγήσεις επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των ατόμων που τα εγείρουν.

Παράλληλα γίνεται και η σχετική παρουσίαση των δράσεων του Συλλόγου ξεκινώντας από σήμερα με διαγωνισμό ζωγραφικής ενώ ακολουθούν δράσεις όπως αιμοδοσία, τουρνουά βόλεϊ (beach volley) στην Αγιασό αλλά και διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής.