Μικρό Χρονικό Τρέλας: Μήνυμα ξεκάθαρο με βοηθό την αγάπη

ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΡΕΛΑΣ

Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

Θέμα: Ελληνική πεζογραφία

Εκδότης: Πατάκης

Επιμέλεια: Αρετή Μπουκάλα

Σελίδες: 256

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις 28 Δεκέμβρη του 2008, στις τρεις τα χαράματα, ο μεγαλύτερος φόβος μου έγινε πραγματικότητα: κατά το κοινώς λεγόμενον, τρελάθηκα.

Το μυαλό μου – ο κόσμος μου – γκρεμίστηκε, και τη θέση του πήρε μια παντοδύναμη ψύχωση, που σαν παράσιτο με ξενιστή τον ίδιο μου τον εαυτό, τρεφόταν και θέριευε με τις παρανοϊκές ιδέες που γεννούσε ασταμάτητα: ήμουν ο νεός Δαλάι Λάμα, ο Φύλακας στη σίκαλη, πληρωμένοι δολοφόνοι παραμονεύαν στο κατόπι μου.

Σ’ αυτό μου το παραλήρημα, ολοζώντανο ακόμα στη μνήμη μου, στη σύντομη νοσηλεία μου, και στην κατοπινή, θανατερή μου κατάθλιψη, παρέσυρα κι οδήγησα στην απόγνωση όλους τους ανθρώπους της καρδιάς μου, που μ’ έβλεπαν άξαφνα κατακερματισμένο από μιαν ανεξέλεγκτη ψυχική ασθένεια.

Ο ζοφερός Δεκέμβρης του ’08 στη μουδιασμένη Αθήνα. Το ιερό κόκκινο χρώμα. Κι η αυτόχειρας μάνα μου, που χρόνια μετά επιστρέφει από τον Άδη.

Στο βιβλίο αυτό έγραψα όλα όσα θυμάμαι, χωρίς ν’ αλλάξω τίποτα, και μην κρατώντας τίποτα κρυφό. Γιατί χάρη σ’ αυτές τις αδιανόητες μέρες, κατάφερα, μες στα συντρίμμια του μυαλού μου, να βρω έναν νέο εαυτό, και τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί στην ψυχική γαλήνη.

Κι ενώ η ιστορία μου μοιάζει μοναδική, το τέρας της ψυχικής αρρώστιας και του φόβου που σκορπάει είναι κοινό για όλους μας, όπως και το θηρίο της αγάπης, και της κάθε ανθρώπινης δύναμης.

Γιατί η ψυχή μας δεν είναι φτιαγμένη ν’ αρκείται στη δυστυχία.

Σχόλια αναγνωστών

«Ψυχανάλυση, αυτοανάλυση, ιλαροτραγικά περιστατικά, γνήσια συγκινητικές στιγμές, σπαρταριστοί διάλογοι και πάνω απ'ολα ένας άνθρωπος που προσπαθεί να εξορκίσει με το χιούμορ την τρέλα αλλα και να μας δώσει πληροφορίες πολύτιμες για το τι εστι ψυχωσικός. Περιγραφικός και άμεσος μας δίνει σε όλες τους τις εκφάνσεις λίγες στιγμές στο μυαλό ενος τυρρανισμένου πνευματικά και ψυχικά ανθρώπου» - Reckoner

Εδώ και ώρα ψάχνω να βρω λέξεις για να περιγράψω το βιβλίο αυτό και δεν τα καταφέρνω, οπότε θα συμφωνήσω απόλυτα με την κριτική του χρήστη Reckoner πιο πάνω και θα αρκεστώ να πω ότι απλά ήταν απολαυστικό και λυτρωτικό μαζί.

(2ο βιβλίο του Κορτώ μετά το βιβλίο της Κατερίνας που μου προκαλεί τόσα συναισθήματα) Υπέροχα αληθινό”. – Matilda

 “Με μια λέξη: Συγκλονιστικό. Ο συγγραφέας παίρνει απ'το χέρι τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει στα άδυτα του μυαλού του όντας υπό την επήρεια ενός ισχυρού ψυχωσικού επεισοδίου. Διαβάζοντάς το, παρακολουθείς με δέος όσα διαδραματίζονται στο κεφάλι του Κορτώ, με τη μοναδική αμεσότητα της πένας του. Το ρούφηξα, στην κυριολεξία, αυτό το βαθιά ανθρώπινο βιβλίο του...” Alexia Tsa

Ο συγγραφέας

Ο Αύγουστος Κορτώ (ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου, Θεσσαλονίκη, 1979) είναι Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1999 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του, το Βιβλίο των βίτσιων, και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Ζει πλέον στην Αθήνα, στα Εξάρχεια.

Στα πρώτα βιβλία του ήταν επηρεασμένος από τα έργα του μαρκήσιου Ντε Σαντ, σε επόμενα όμως πραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος, η κατάθλιψη (την οποία αντιμετώπισε και ο ίδιος), η μητρότητα και η αγάπη. Επιρροή στο έργο του είχε η αυτοκτονία της μητέρας του. Η ζωή της αποδίδεται μυθιστορηματικά στο Βιβλίο της Κατερίνας που έχει μεταφερθεί και στο θέατρο.

Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει ποιήματα, θεατρικά, παιδικά έργα και μεταφράζει κυρίως σύγχρονη αμερικανική πεζογραφία. Έγραψε ακόμη το σενάριο και τη μουσική της ταινίας Τεστοστερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου. Είναι, τέλος, παραγωγός σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Κορτώ είναι ακτιβιστής κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ έχει δεχτεί και λεκτικές επιθέσεις για τις θέσεις του. Τον Νοέμβριο του 2014 παντρεύτηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον σύντροφό του. Στις 25 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης μαζί του, όντας από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που σύναψαν σύμφωνο την πρώτη μέρα ισχύος του στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News