Κάρπαθος: που είναι ο χειρούργος ε;

Της Ελλάδας τα παράδοξα καλά κρατούν στο χώρο της Υγείας. Από τη μία έχουμε την καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο ότι η Κάρπαθος ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μένει χωρίς χειρούργο γιατρό κι από την άλλη γίνεται γνωστό ότι εδώ και μερικές ημέρες έχουμε σειρά προσλήψεων γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Εντάξει, μην νομίζετε ότι λύθηκε και το πρόβλημα της Υγείας. Ενέσεις κι αυτές χωρίς ουσία είναι…

Γιατρό εεεεε

Εν αρχή έχουμε λοιπόν την Κάρπαθο και όπως αναφέρει στην σχετική καταγγελία ο Ιατρικός Σύλλογος «Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με μόνιμο πληθυσμό 6.000 κατοίκων, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται  κατά την  καλοκαιρινή περίοδο, μένει χωρίς χειρουργό. Το διάστημα αυτό υπάρχουν πολλά παιδιά, οικογένειες ομογενών, με πολλούς ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα, ενώ δεν είναι λίγα τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν  καθημερινά . Από τα τέλη  Μαΐου απέσπασαν τον μοναδικό χειρουργό της Καρπάθου σε άλλο νησί της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στην Κω, για να γίνει  ο τέταρτος χειρουργός κατά σειρά που υπηρετεί στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Κω . Η απόσπαση είχε προσδιορισμένη χρονική διάρκεια δεκαπέντε ημερών, από 30 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Παρότι η χρονική διάρκεια της απόσπασης έχει ήδη παρέλθει, ουδείς αρμόδιος επαναφέρει τον χειρουργό της Καρπάθου, πίσω στη θέση του. Ο χειρουργός επιθυμεί να επιστρέψει στην έδρα του και να βοηθήσει το νησί με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, εντούτοις οι υπεύθυνοι κωφεύουν και τον αφήνουν στην Κω, μη δίδοντας εξηγήσεις σε κανέναν.

Στο κατ’ όνομα πολυδύναμο ιατρείο Ολύμπου, εδώ και 3,5 χρόνια το ιατρείο είναι χωρίς ιατρό. Στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου, με το πιο σύγχρονο περιφερειακό ιατρείο των νησιών, όχι μόνο δεν υπηρετεί ιατρός, αλλά ούτε το επισκέπτεται περιοδικά κανείς, έστω για να καλύψει κάποιες χρόνιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές των προσωρινών επισκεπτών. Το ειδικό περιφερειακό ιατρείο του διεθνούς αεροδρομίου εδώ και χρόνια είναι χωρίς γιατρό θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του αερολιμένος Καρπάθου. Επιπρόσθετα στη Κάρπαθο  άλλα τεσσάρα (4) περιφερειακά ιατρεία του νησιού, είναι χωρίς γιατρούς. Καλούμε τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη ιατρό –χειρουργό αντί να φωτογραφίζεται αυτάρεσκα με «την ομάδα του» για μια αιμορροϊδεκτομή στο «νέο» νοσοκομείο της Σαντορίνης που πρόσφατα εγκαινίασε, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα μια λύση, ακολουθώντας ιεραρχικά τις πραγματικές ανάγκες των άγονων νησιωτικών περιοχών  και να μην παραμένει μόνο στις εντυπώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Οι προσλήψεις

Και από εκεί και πέρα, έχουμε την είδηση για την πρόσληψη δεκατριών ακόμα ειδικευόμενων γιατρών κυρίως για τα νησιά των Δωδεκανήσων (δέκα) όπως εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, η οποία υπεγράφη στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατικής». Για τα Δωδεκάνησα έχουμε μόνιμες θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας  και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Καρπάθου, του Καστελορίζου, της Τήλου, της Σύμης, της Χάλκης, της Πάτμου, του Αγαθονησίου, του Ολύμπου Καρπάθου και των Λειψών, και στις Κυκλάδες σε Κουφονήσια και Μύκονο που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών του τομέα Υγείας, εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε η πλήρωση των παρακάτω επί θητεία θέσεων ειδικευόμενων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων ως εξής:

ΦΟΡΕΑΣ              ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ       ΒΑΘΜΟΣ             ΑΡΙΘΜΟΣ  ΘΕΣΕΩΝ

1. ΠΕΔΥ-ΚΥ. ΑΙΓΙΝΑΣ       ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’ 1 Η΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

2.ΔΕΠΥ- Π.Ι. ΠΟΡΟΥ        ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β’  1

3. ΠΕΔΥ-ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  ΚΑΡΔΙΟΛΟΛΟΓΙΑΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’  1

4. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ   ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’ 1

5. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΤΗΛΟΥ         ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’ 1 Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

6. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΣΥΜΗΣ        ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’ 1 Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

7. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΧΑΛΚΗΣ      ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ           ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α   1 Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

8. ΠΕΔΥ-ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ       ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ         1

9. ΠΕΔΥ – ΠΠΙ ΑΓΑΘ/ΣΙΟΥ             ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ‘Α            1

10. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΚΟΥΦ/ΣΙΩΝ            ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ  Α’            1 Η΄ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

11. ΠΕΔΥ-ΚΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α’            1 Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

12. ΠΕΔΥ-ΠΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ               ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α΄            1              Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

13. ΠΕΔΥ ΠΠΙ ΛΕΙΨΩΝ    ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α΄            1 Η  ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της απόφασης προκήρυξης των ανωτέρω θέσεων η μη δέσμευσή τους με οποιονδήποτε τρόπο.

Στις περιπτώσεις για τις οποίες εγκρίνονται στον ίδιο φορέα περισσότερες της μία θέσεις της ίδιας ειδικότητας, υποχρεωτικά αναφέρεται στην απόφαση προκήρυξης το Τμήμα στο οποίο ανήκει κάθε θέση.