Νοσοκομείο Νάξου: Η Ανοιξη φέρνει λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Ένα μακρινό όνειρο, αυτό της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας Νάξου τελικά δεν είναι και τόσο …μακρινό. Μέχρι σήμερα το πρωί οι πιο αισιόδοξοι μιλούσαν για λειτουργία της Μονάδας στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του επόμενου (2017) καλοκαιριού. Όμως, σήμερα ήρθε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός και έδωσε την ευχάριστη είδηση. Μάλιστα, η είδηση αυτή ήρθε μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 και την εκπομπή της Πόπη ΑλιμπέρτηAl - iberti News” όπου τόνισε ότι η σχετική απόφαση για τη δημιουργία οργανικής θέσης νεφρολόγου στον Οργανισμό του Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου έχει ήδη μπει από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ εντός των ημερών θα υπάρξει και η δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα Naxostimes.gr “ «Είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, αλλά επειδή ξέρω τα προβλήματα όλων των μονάδων υγείας, χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα» τόνισε ο Νίκος Μανιός και σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διαθέτει χρήματα (σ.σ. 100.000 ευρώ το χρόνο για τρία χρόνια) για τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ανέφερε: ««Πρέπει να φτιάξουμε τις δομές για να πιάσουν τόπο τα χρήματα [...] Δεν έχουμε ιδεοληψίες με κανέναν ιδιωτικό ή κοινωνικό φορέα, όπως λέγεται συνεχώς»…

Να σημειώσουμε όμως ορισμένα απλά πράγματα που είναι και αρκετά χρήσιμα… Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για την δημιουργία Οργανικής Θέσης νεφρολόγου δεν σημαίνει ότι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ώστε να φτάσουμε στο … άνοιγμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Και ξεκινάμε: την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί τη Νάξο ομάδα τεχνητών που θα ελέγξει τα μηχανήματα που βρίσκονται στη Μονάδα και τα οποία από την ημέρα που παρελήφθησαν δεν έχουν βγει από το …κουτί τους.

Ένα ακόμη βήμα είναι η εκπαίδευση των νοσηλευτριών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Μονάδας είναι η εκπαίδευσή τους όπως και η έλευση μίας – τουλάχιστον – ακόμη νοσοκόμας ώστε να μπορέσει να καλύψει με απόλυτη επιτυχία αυτό το μεγάλο βήμα για τη Νάξο και τη κοινωνία της. Και η σωστή εκπαίδευση φτάνει ακόμη και τους έξι μήνες.

Ένα άλλο βήμα είναι η έλευση των νεφρολόγων. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε άμεσα σε δύο επικουρικούς και με δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον είναι πιο εύκολη λύση σε σχέση με τις δύο θέσεις (μία οργανική και μία επικουρικού). Μην ξεχνάμε ότι ένας γιατρός ίσον κανένας από τη στιγμή που για να λειτουργεί σωστά μία μονάδα (και μιλάμε στο σύνολο του νοσοκομείου) θα πρέπει πάντα να υπάρχει αναπληρωτής.

Και βέβαια είναι απαραίτητη και η πρόσληψη Καρδιολόγου. Χωρίς αυτόν; Είναι σαν να μην υπάρχουν όλα τα άλλα… Οπότε; Μπορούμε να χαμογελάμε. Να είμαστε ακόμη περισσότερο πιο αισιόδοξοι ότι κάτι κινείται επιτέλους στη Νάξο στο θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Δειλά δειλά αλλά βήματα γίνονται. Σπάνε … αλυσίδες του παρελθόντος μέσω της γραφειοκρατίας και έρχονται καλύτερες μέρες. Και όπως λέει κι ένας φίλος «Ότι βήμα γίνεται θα έχει … σκοινί ασφαλείας. Αργά και σταθερά».