«Πάμε για μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών»

 «Η ίδρυση και λειτουργία μονάδας εντατικής νοσηλείας για νεογνά στο νοσοκομείο Ρόδου είναι ο επόμενος στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να τεθεί σε λειτουργία και το ογκολογικό τμήμα». Στους επόμενους στόχους της περιφερειακής αρχής αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στη εφημερίδα «Δημοκρατική», ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τον τομέα υγείας, κ. Νίκος Καραμαρίτης. «Δεν μπορεί να μην λειτουργεί στο Νοσοκομείο Ρόδου μονάδα εντατικής νοσηλείας για νεογνά και να ζούμε δυσάρεστες καταστάσεις. Εμείς θα διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη δομή. Αυτό είναι το επόμενο βήμα στο οποίο προσανατολίζεται να προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βούληση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου είναι να τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα με την παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να υπηρετούν στα μικρά νησιά», δήλωσε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης. Η μονάδα εντατικής νοσηλείας θα πρέπει να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λέγοντας  «Θα πρέπει τότε να πραγματοποιούνται και εφημερίες από τους ιατρούς που θα υπηρετούν στη μονάδα».

Ογκολογικό

Όπως τόνισε ο κ. Καραμαρίτης, ενώ αποκτήθηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη συγκεκριμένη δομή, η μονάδα δεν λειτούργησε. Σε ερώτηση αν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να λειτουργήσει η νέα δομή, ο κ. Καραμαρίτης δήλωσε: «Είναι δύσκολη η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η χώρα. Η περιφερειακή αρχή όμως δεν θα υπαναχωρήσει από τους στόχους της. Θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να λειτουργήσει η μονάδα». Και πρόσθετε ότι η  περιφερειακή αρχή δεν θα εγκαταλείψει και το έργο κατασκευής του ογκολογικού τμήματος. «Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε το συγκεκριμένο έργο που είναι επίσης απαραίτητο για τη Ρόδο. Πρέπει όμως να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και για τη χρηματοδότησή του»,.

Εξήντα

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την παροχή κινήτρων σε ιατρούς, ώστε να υπηρετούν σε μικρά νησιά. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης. «Παραλάβαμε τις λίστες από το υπουργείο Υγείας που δείχνουν τις κενές θέσεις των ιατρών. Θα δώσουμε προτεραιότητα στα μικρά νησιά και θα καλύψουμε τις ανάγκες», δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης. Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των επικουρικών γιατρών που θα επιδοτηθούν, ο κ. Καραμαρίτης δήλωσε: «Θα επιδοτηθούν 35 επικουρικοί γιατροί από τα χρήματα που διαθέτει για το συγκεκριμένο σκοπό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα επιλεγούν από τη λίστα του υπουργείου Υγείας και 25 αγροτικοί γιατροί». Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης είναι θέμα χρόνου να σταλεί και η πρόταση για την παροχή κινήτρων σε αγροτικούς ιατρούς στο υπουργείο Υγείας. Με την απόφαση που ελήφθη από το περιφερειακό συμβούλιο προβλέπεται επιδότηση 450 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε επικουρικό γιατρό. Μετά την αποστολή των σχετικών πινάκων με τις θέσεις των ιατρών θα προκηρυχθεί άμεσα ο σχετικός διαγωνισμός. Οι θέσεις θα αφορούν συμβάσεις εργασίας τριετούς διάρκειας (με δυνατότητα ανανέωσης) και το ποσό των 450 ευρώ αποτελεί επιπρόσθετη οικονομική αποζημίωση στις μηνιαίες απολαβές των επικουρικών γιατρών. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ποσό για την κάλυψη της δαπάνης αυτής θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΕΚΑΒ

Σε ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση του τομέα του ΕΚΑΒ ο κ. Καραμαρίτης δήλωσε πως θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το ζήτημα. «Δεν είναι εύκολος ο στόχος αλλά θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί».

Ο κ. Νίκος Καραμαρίτης αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις που υλοποιούνται με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. «Ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης και πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία στη Ρόδο και την Κω. «Φροντίσαμε ώστε να εμβολιαστούν 5.000 μαθητές που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία σε Ρόδο και Κω. Συνεχίζουμε και τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών στα σχολεία», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρόσθεσε πως σεμινάρια για την παροχή πρώτων βοηθειών θα πραγματοποιηθούν και στο Καστελόριζο. «Θα επεκταθούν τα σεμινάρια για την παροχή πρώτων βοηθειών σε ξενοδοχεία και γενικά σε εργασιακούς χώρους. Θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στην κοινωνία».

Με μέριμνα της περιφερειακής αρχής απομακρύνθηκε χθες από τη μαρίνα Μανδρακίου το πλωτό πολυιατρείο. Το παλαιό υδροπτέρυγο έχει πωληθεί στην εταιρεία του κ. Μιχάλη Ροδίτη, που έλαβε μέρος στο σχετικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε από την εταιρεία «Γαληνός». Και όπως σημείωσε ο κ. Καραμαρίτης: «Μεταφέρθηκε το παλιό υδροπτέρυγο στο καρνάγιο. Θα μείνει εκεί μέχρι να μας δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης στην εταιρεία που πλειοψήφισε στο διαγωνισμό»..

Πηγή: dimokratiki.gr