Πρωτοβουλία και για το ...ΕΚΑΒ

Και τώρα το …ΕΚΑΒ. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρεί με προτάσεις και …λύσεις αντί για υπομνήματα και παραστάσεις στα Υπουργεία, στη κάλυψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η αρχή έγινε με την πρόταση για χρηματοδότηση 60 θέσεων επικουρικών γιατρών με το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως και πλέον το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια του Υπουργού Υγείας που θα πρέπει να αναρτήσει άμεσα τις λίστες και να προκηρύξει τις θέσεις με τα κενά να είναι τουλάχιστον 100 σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα επιδότησης (κινήτρου) και για τους αγροτικούς γιατρούς. Όμως, το δεύτερο στοίχημα της ΠΝΑΙ είναι η κάλυψη των κενών όσον αφορά τις θέσεις του ΕΚΑΒ. Την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθούν οι κ. Χατζημάρκος (περιφερειάρχης) και Καραμαρίτης (αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε θέματα υγείας) με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και καταθέτοντας πρόταση για κάλυψη από την πλευρά της Περιφέρειας πληρωμάτων σε Ρόδο, Σαντορίνη και Μύκονο σε πιλοτικό πρόγραμμα για την φετινή σεζόν…

Να δούμε όμως τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών – και όχι μόνο αυτών -  απόρροια της πλήρους αδιαφορίας και της αδράνειας επί δεκαετίες. Μετά και την ομόφωνη ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της κάλυψης από μέρους της ΠΝΑΙ του κόστους των κινήτρων που θα δοθούν σε 60 επικουρικούς γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στις δομές υγείας των μικρών νησιών, αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών μεγαλύτερων νησιών, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που διέπει την λειτουργία της σημερινής περιφερειακής αρχής. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την άμεση και θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να θέσει και εκείνος το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

«Στο θέμα αυτό, είχαμε τις εξής επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε την ίδια πρακτική των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή, να γράψουμε ένα ακόμη υπόμνημα και να το στείλουμε στα υπουργεία, είτε να στήσουμε μια παράσταση αντίστασης. Επειδή το διαζύγιο με το παρελθόν, εμείς από την πλευρά μας το έχουμε υπογράψει και είναι οριστικό, από εδώ και στο εξής, σε όλα τα θέματα θα υπάρχουν προσεγγίσεις προς την κατεύθυνση λύσεων άμεσα εφαρμόσιμων και όχι με σκοπό να «χτίσουμε» προσωπική επικοινωνιακή εικόνα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επισήμως καταγεγραμμένα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απαιτούνται 100 γιατροί για την κάλυψή τους, 50 επικουρικοί και 50 αγροτικοί. Η πρωτοβουλία της ΠΝΑΙ αφορά μόνος τους επικουρικούς γιατρούς (η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρεται σε 60 επικουρικούς), ενώ καταβάλλεται προσπάθεια τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, ώστε η ΠΝΑΙ να μπορέσει να δώσει κίνητρα και στους αγροτικούς γιατρούς.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι οι διαδικασίες και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι «η ΠΝΑΙ δεν υποκαθιστά το Υπουργείο». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεδομένου του ενδιαφέροντος του Υπουργού Υγείας, με τον οποίον θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες, η διαδικασία να συμπεριληφθούν τα κίνητρα της ΠΝΑΙ στην προσεχή προκήρυξη του Υπουργείου για τους επικουρικούς γιατρούς, θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, ακόμη και σε διάστημα ενός μήνα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News