Υγειονομική περίθαλψη στα νησιά; Ασθενής σε σοβαρή κατάσταση

Ο τρόπος με τον οποίο έφυγε το βράδυ της 31ης Μαΐου μία γυναίκα στην Φολέγανδρο έχει ενοχλήσει πολλούς. Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι το σύστημα υγείας έχει αρκετά κενά ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά καλύπτοντας τον πιο δύσκολο νομό στην Ελλάδα με βάση την διασπορά των κατοίκων σε 24 νησιά… Ο Γιάννης Βλασερός με την διπλή του ιδιότητα (γιατρός και πολιτευτής) από την Κρήτη όπου βρίσκεται για ένα ακόμη ιατρικό συνέδριο έστειλε ανοιχτή επιστολή με τίτλο « Η περίθαλψη στα νησιά εξακολουθεί να νοσεί σοβαρά» και καταθέτει την άποψή του και σημειώνει τα ζητούμενα ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν αντίστοιχα περισταστικά..

Ακολουθεί η επιστολή του κου Βλασερού

«Μπροστά στο τραγικό αλλά όχι πολύ σπάνιο γεγονός να πεθαίνει ασθενής σε νησί (αυτές τις ημέρες στην Φολέγανδρο) αναμένοντας να διακομισθεί σε κατάλληλη υγειονομική μονάδα έχοντας βαθειά και παλιά γνώση τού προβλήματος ως παιδί στην Νάξο, ως αγροτικός γιατρός στον Υγειονομικό Σταθμό  Σαντορίνης και τώρα ως νοσοκομειακός γιατρός στο Ιπποκράτειο Αθηνών αλλά καί βαριά την ευθύνη ως πολιτικός στον χώρο των Κυκλάδων

έχω να δηλώσω ότι:

Το πρόβλημα της περίθαλψης στα νησιά και στη προκειμένη περίθαλψη στις Κυκλάδες είναι ιδιαίτερα σοβαρό ειδικά αυτές τις ημέρες του καλοκαιριού πού τα νησιά μας θα πλημμυρίσουν από τουρίστες προερχόμενοι από όλο τον κόσμο.

Η άμεση συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την κατάρτιση ειδικού προγράμματος αντιμετώπισης  του μεγάλου προβλήματος είναι αναγκαία.

Ζητούμενα καταρχήν είναι:

Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και ενίσχυση όπου χρειάζεται με συμπληρωματικό στελεχικό δυναμικό όλων των δομών υγείας απλών και περιφερειακών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Ασφαλής και έγκαιρος τρόπος διακομιδής διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος προς την κατάλληλη για την περίπτωση υγειονομική μονάδα.

Ύψιστον καθήκον της πολιτείας είναι να προασπίσει την υγεία των  πολιτών της και στην προκειμένη περίπτωση και των επισκεπτών της.

Γιάννης Βλασερός

Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής

Ιπποκρατείου Ν .Αθηνών

Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής

Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ