Το αποτύπωμα στη ψυχή

Έχει σκεφτεί αλήθεια κανείς τι σημαίνει η λέξη «Μετείκασμα»; Είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από το «μετά» και την αρχαία ελληνική εἴκασμα (μεταφραστικό δάνειο από την αγγλική afterimage)… Ουσιαστικά είναι η «εικόνα που παραμένει στο αισθητήριο της όρασης μετά τον εξωτερικό ερεθισμό»… Και εάν μιλήσουμε με κινηματογραφικούς όρους; «είναι ο στιγμιαίος οπτικός ερεθισμός που διαρκεί αρκετά αφού εξαφανιστεί η αιτία που το προκάλεσε γιατί χρειάζεται επεξεργασία από τον εγκέφαλο . Η εικόνα (είδωλο) που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή από ένα αντικείμενο δεν χάνεται αμέσως , αλλά παραμένει και μετά την εξαφάνιση του και αυτή η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου…» Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο κινηματογράφος.

Όμως εδώ μιλάμε για έκθεση ζωγραφικής… Και αναφερόμαστε στη δουλειά που έχουν κάνει η Κατερίνα Σωτηρίου και η Ελενα Τιμπλαλέξη στην ομότιτλη έκθεσή τους «Μετεικάσματα» που φιλοξενείται από αύριο Κυριακή 19 Ιουνίου και έως αρχές Ιουλίου στην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου;

«Η έκθεση ζωγραφικής των Κατερίνας Σωτηρίου και Έλενας Τιμπλαλέξη με τίτλο “Μετεικάσματα” φιλοξενείται στη Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου , σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το μετείκασμα έχει για τις δημιουργούς δύο ερμηνείες. Από τη μια μεριά, σημαίνει την εικόνα που εξακολουθεί να εμφανίζεται στην όραση έπειτα από την παύση έκθεσης στο οπτικό ερέθισμα. Από την άλλη, η κυριολεκτική αυτή πτυχή της ανθρώπινης φυσιολογίας δε μπορεί παρά να συμπληρώνεται από ένα μεταφορικό μετείκασμα, το αποτύπωμα μιας εικόνας, ενός τόπου στην ανθρώπινη ψυχή. Η Νάξος, η γη της και ο ορίζοντας όπου σμίγουν ουρανός και θάλασσα σε διάφορες εποχές και στιγμές της ημέρας γίνεται πηγή έμπνευσης. Το μετείκασμα του ναξιακού τοπίου ζεσταίνει και τροφοδοτεί με προσδοκία τους χειμώνες μας. Η ματιά της ενσώματης αντίληψης και το εποπτικό βλέμμα συνομιλούν μέσα από τις δύο εικαστικές ιδιολέκτους των δύο δημιουργών.

Τίτλος έκθεσης: Μετεικάσματα

Καλλιτέχνες: Κατερίνα Σωτηρίου & Έλενα Τιμπλαλέξη

Τόπος διεξαγωγής: Σχολή Ουρσουλινών, Κάστρο Νάξου, Αίθουσα “Βιβλιοθήκη”.

Διάρκεια - ώρες λειτουργίας:

19 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2016,

Δευτέρα-Παρασκευή 18:00 -21:00

& Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 και 18:00 -21:00.

Προγραμματισμένα εγκαίνια: Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, ώρα 19:00».